Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoFormiranje vriježe krastavca kod šplirskog načina gajenja

Formiranje vriježe krastavca kod šplirskog načina gajenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Radi ravnomjernog razvoja, biljke se usmjeravaju da rastu uspravno uz pomoć špalirskih mreža ili kanapa. Jednostavnije i jeftinije je korišćenje kanapa. Biljke se obavijaju oko vertiklano postavljenog kanapa koji je vezan za horizontalno zategnutu žicu, prethodno vezanu za konstrukciju. 

Uvijenje vrhova treba početi prije nego što biljke počnu da poliježu. U početku se usmjeravaju oko kanapa svaki drugi ili treći dan a u vrijeme intezivnog rasta svakodnevno.

FORMIRANJE VRIJEŽE I PRORJEĐIVANJE PLODOVA

Ova agrotehnička mjera od posebnog je značaja za gajenje na špaliru, najviše zastupljenom načinu gajenja krastavca u zaštičenom prostoru. Orezivanjem bočnih grana i zakidanjem vrha glavnog stabla obrazuje se takav oblik i veličina biljke da ona bude u stanju da ishrani očekivani broj kvalitetnih plodova.

Formiranje vriježe špalirskog načina gajenja krastavca
Formiranje vriježe špalirskog načina gajenja krastavca. Lijevo, orezivanje bočnih grana prvog reda (2) i vrha stabla (1); desno, detalji orezivanja bočne grane prvog reda (1) i drugog reda (2 i3)

Način formiranja prikazan je na gornjoj slici. Na lijevoj skici prikazano je orezivanje bočnih grana prvog reda i vrha stabla, a na desnoj detalji orezivanja bočnih grana. Osim toga, potrebno je ženske cvjetove, i mlade plodove uklanjati do visine 60 – 80 cm na glavnom stablu mladih biljaka. To se čini da biljke ne usmjeravaju asimilative u zametnute plodove već u dalju izgradnju vegetativne mase, čime se dirktno utiče na ukupan prinos i njegov kvalitet.

Postoje i drugi načini formianja vriježe. U plastenicima bez grijanja, na primjer, vriježe se formiraju ne na jedno već na dva do tri stabla uz redukciju broja plodova, što čini znatan broj proizvođača.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Zašto otpadaju cvjetovi krastavca?

Krastavci i tikvice vam cvjetaju, a ne daju puno plodova? Evo u čemu je problem

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI