Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAko u bašti želite imati lavandu osigurajte joj ove uslove

Ako u bašti želite imati lavandu osigurajte joj ove uslove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lavanda voli alkalno tlo, pa ako je kiselo, treba mu dodati kreč. Poznato je oko trideset vrsta lavande. To je zimzeleni grm visine oko 60 centimetara i širine najmanje 120 cm.

Domovina lavande su suvi i sunčani kamenjari zapadnog Sredozemlja. To moramo imati na umu kod uzgoja, pa iako joj na kontinentu ne možemo pružiti blagodati mediteranske klime, možemo joj omogućiti osnovni uslov, a to je tlo dobre propusnosti. Zato ćemo ilovasto tlo poboljšati dodavanjem komposta i oštrog pijeska.

Lavanda voli alkalno tlo, pa ako je kiselo, treba mu dodati kreč. Poznato je oko trideset vrsta lavande. To je zimzeleni grm visine oko 60 centimetara i širine najmanje 120 cm. Iako su kultivari bijelih i ružičastih cvjetova vrlo privlačni, ljubičasti su najmirisniji. Najčešće se uzgaja ranocvjetajuća L. angustifolia (sin. L. officinalis, L. vera i L. spica) koja se odlikuje uskim sivozelenim listovima i uspravnim cvatnim štapkama koje nose purpurne ili plave cvjetove. Iz ove popularne vrste oplemenjivanjem nastali su mnogi kultivari patuljasta i polupatuljasta (25-75 cm) te visoka rasta.

Primjena

Kao pokrivač tla, za živicu i obrube, cvjetajuće gredice, prirodne vrtove te za sadnju u uzgojne posude.

Napomena

Prve godine uzgoja odrežite cvatne pupove kako biste podsaknuli formiranje snažnijeg korijenja i gustog, lijepo oblikovanog grma. Nakon cvjetanja grm se podreže za oko jednu trećinu i nastavi zalivati.

O lavandi

Lavanda je dobila ime od latinske riječi “lavare”, što znači prati, jer se dodavala kupkama, vodi za pranje lica i vodi za pranje rublja kao miris i ljekovita biljka. Njenu ljekovitost prvi spominje Hildegard od Bingena u 12. st. Prema narodnoj medicini, ljekovito je djelovanje lavande višestruko. Koristi se kao sredstvo za pranje lica i tijela (kupke, toaletne vodice), za tjeranje moljaca, za aromu te u liječenju mnogih bolesti. Lavandino ulje ima i antireumatično svojstvo koje dolazi do izražaja kod trljanja oboljelih mjesta lavandinim uljem kao i kod pripreme kupki s lavandom.

Lavandino ulje pomaže kod migrene, glavobolje. Njime namažemo mjesta na kojima osjećamo bol. Nekoliko kapi lavandina ulja možemo staviti i na kocku šećera kad smo uzbuđeni, tjeskobni, kod bolova oko srca, nesvjestice, vrtoglavice, navale krvi u glavu, kod želučanih smetnji, nadutosti, vjetrova, grčeva maternice i crijeva.

Lavanda je korisna i u tjeranju brojnih insekata. Protiv moljaca možemo se boriti s lavandom, pelinom, korom limuna ili naranče, mentom i ružmarinom. Škorpione može otjerati lavanda, a miris peperminta odbija pauke. Dovoljno je ulje peperminta razrijediti s vodom i poprskati vrata i prozore. Protiv svih nametnika možemo se boriti i biberom. Još jedna stvar koju treba znati, lavanda spada među jestivo cvijeće, a prava je poslastica sladoled od lavande!

PROČITAJTE:

Lavanda: Kako da uzgajate lavandu u saksiji

Sapun od lavande stavljati ispod jastuka: Razlog je nevjerovatan!

Recept za domaći sok od LAVANDE

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI