Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoEvo šta možete sijati u julu - Obezbijedite povrće za jesenju potrošnju

Evo šta možete sijati u julu – Obezbijedite povrće za jesenju potrošnju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U julu se nastavljaju radovu u bati, a prva polovina ovog mjeseca idealna je za rasađivanje kasnih kupusnjača, kasne boranije itd. Počinje berba nekih plodova, ali i sjetva i sadnja onih koji stižu u jesen.

Šta sijati u julu

Kasna boranija

Najkasnije se sije do polovine jula. Obično se sije na mjestu ranog kupusa, graška, luka srebrenjaka ili salate. Sije se na rastojanju 40-60 cm između redova, a u redu 4-7 cm zrno od zrna. Veoma je preporučljivo zalivanje neposredno poslije sjetve, radi što bržeg i ujednačenijeg nicanja. Navodnjavanje nakon nicanja treba nastaviti svakih desetak dana.

Rotkvice i rotkve

Rotkvica se odlično uklapa kao pretkultura i kao naknadni usjev zbog kratke vegetacije koja traje svega 40-60 dana. Najbolje uspijeva na lakim, baštenskim zemljištima, pH reakcije 5,2-6,7. U plodoredu dolazi na drugo mjesto i na istu površinu se sije nakon tri godine. Za jesenju proizvodnju sije se krajem jula i u avgustu sukcesivno na svakih 7-10 dana. Razmak sjtve je 5-10cm u redu i 20-50cm zmeđu redova. Kao i rotkva, i rotkvica se može sijati omaške ali radi dobijanja plodova boljeg kvaliteta, neophodno je proređivanje.

Karfiol

Sjtva za proizvodnju rasada obavlja se krajem juna, rasad koji pristiže za mjesec dana rasađuje se krajem jula na otvorenim parcelama a formiranje glave počinje krajem septembra. Kada glave dostignu prečnik 3-5cm, vade se cijele biljke i unose u kanale dubine 20-30 cm, nakon čega je potrebno dobro ih zaliti.

Biljke u ovim kanalima ostaju 30-45 dana, koliko traje period dozrijevanja, tokom kojeg hraniva iz listova prelaze u glavu i karfiol dospijeva u oktobru, novembru i decembru (sukcesivna setva, sadnja, dozrevanja i pristizanje). Pored kanala, karfiol se može unijeti i u objekte zaštićenog prostora sa grejanjem, što omogućava dobijanje glave tokom zime, ali su prinosi manji. Razmak sjetve i sadnje identičan je kao kod proizvodnje kupusa.

Cvekla

Sije se neposredno posle priprema zemljišta iza strnih žita, graška, boranije, salate ili luka. Sije se na rastojanju 40-50 cm red od reda, ili u trakama na 20-25 cm red od reda, a rastojanje između traka je 50-60 cm. Dubina sjetve je 2-4 cm.

Kelj

Po svojim biološkim osobinama, a samim tim i po uslovima proizvodnje kelj je sličan ostalim kupusnjačama i zbog relativno dobre otpornosti na visoke i niske temperature može se proizvoditi tokom cijele godine. Gaji se na isti način kao i kupus, sa međurednim razmakom 60-70 cm i razmakom u redu 40-60 cm. Sadi se tokom jula a berba počinje u oktobru.

Jesenji kupus

Proizvodnja kupusa za jesenju i zimsku potrošnju obavlja se posle graška, ranog krompira, luka, ječma, pšenice i drugih useva koji oslobađaju njivu do jula meseca. Najbolji predusjev za kasni kupus su mahunarke jer ostavljaju zemljiše obogaćeno azotom. Proizvodnja ne smije da se obavlja na mjestima gdje su prethodno bile gajene kupusnjače, jer kupus je usjev koji ne podnosi monokulturu i u plodoredu dolazi na prvo mjesto.

Sije se na razmak 25-30 cm između redova i 1,5-2 cm u redu. Rasađivanje su vrši tokom druge polovine jula a za berbu pristiže krajem oktobra, početkom novembra.

Krastavac kornišon

Za razvoj kornišona na otvorenom potrebna je srednja dnevna temperatura veća od 15 ºC, dok je optimalna 25-27 ºC. Cvjetanje započinje kod temperature 15-17 ºC, a oprašivanje se najbolje obavlja na temperaturama 18-21 °C. Od dana zametanja plodova do berbe treba da prođe od 30 do 40 dana.

Za svoj rast i razvoj treba dosta vlage kako u zemljištu tako i u vazduhu. Kao glavni usjev sijje se krajem aprila, a kao postrni tokom jula. Sijje se na većim površinama pomoću sijačica, a na manjim ručno u redove ili kućice. U redove se sije na 80-100 cm razmaka red od reda i u redu 20-30 cm biljka od biljke. Kornišoni se sijju gušće, a količina sjemena zavisi od gustoće sjetve i iznosi 2-4 kg/ha. Ako se proizvodi rani krastavac, sjetva se obavlja u toplim plastenicima 30-40 dana pre sadnje na stalno mesto.

Izvor: www.opanak.rs

PROČITAJTE:

Jul je pravo vrijeme za proizvodnju KASNOG KUPSA!

Šta sijati i saditi u JULU

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI