Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaDva prirodna đubriva za paradajz - Ukusni, zdravi i sočni plodovi

Dva prirodna đubriva za paradajz – Ukusni, zdravi i sočni plodovi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da li ste nekada koristili ljuske od jaja ili talog od kafe u bašti? Ukoliko još uvijek niste probali ove dvije stvari sada je vrijeme, ako želite da vaše biljke paradajza i paprike daju više ukusnih zdravih i sočnih plodova. Evo kako se ovo prirodno đubrivo koristi u bašti, ali i gdje najčešće griješimo u proizvodnji paradajza i paprike što nas može koštati ukusnih plodova ovog ljeta.

Dva prirodna đubriva za paradajz

Ljuske od jaja bogat izvor kalcijuma

Zdrobljene ljuske od jajeta daju zemljištu preko potreban kalcijum i druge neophodne minerale koji se razgrađuju u zemljištu. A kalcijum je nevjerovatno važan za zdravlje usjeva kao što su paradajz i paprika. Naročito kada je riječ o truleži povrća.

Trulež je jedna od najčešćih bolesti baštenskih biljaka, a posebno paradajza. Nedostatak kalcijuma uzrokuje stvaranje crnih mrlja na krajevima mladog paradajza, paprike, pa čak i tikvice i krastavaca.

Te crne tačke na krajevima dovode do turljenja plodova i mogu uticati na potpun gubitak roda. A  uzrok tome je upravo nedostatak kalcijuma u ​​zemljištu. Zato dodavanjem nekoliko zdrobljenih ljuski jajeta oko svakog struka paradajza pomažete da se biljkama vrati potreban kalcijum.

Pročitajte: Vršna trulež paradajza: metode sprečavanja ove pojave

Ljuske jaja imaju odličan efekat na kvalitet zemljišta i najbolje ih je kombinovati sa talogom od kafe ili sa drugim kompostiranim ostacima hrane. Ipak kako mnogi izvještaji i studije pokazuju: veliki komadi ljuski od jaja otkriveni su u arheološkim iskopinama, jer se sporo raspadaju u zemljištu, zato bi bilo najbolje da se ljuske od jaja fino ustine prije nego što se dodaju u kompost.

Talog kafe sadrži azot

Talog kafe sadrži azot, kalijum, fosfor i druge vitalne minerale koji su potrebni biljkama. Sve je to od vitalnog značaja za uzgoj jakih, zdravih biljaka koje mogu dati veliki broj plodova. Kada se talog kafe doda u rupe za sadnju, on djeluje kao savršeno prirodno đubrivo koje sporo oslobađa ove elemente koji su veoma korisni za biljke.

Talog kafe koji se dodaje kompostu i koristi u bašti kao organsko đubrivo daje podsticaj biljkama paradajza, privlači kišne gliste i može odvratiti puževe i insekte u bašti. Rasporedite tanji sloj sloj od 2-3 cm korišćenog taloga od kafe oko osnove vaših biljaka paradajzaa. Prema iskustvima, talog od kafe se lako sabija i sprečava dobru cirkulaciju vazduha kada se koristi u debljim slojevima, ali tanak sloj daje vašem paradajzu više azota koji može iskoristiti.

Pročitajte: Paradajz šljivar Roma

Talog od kafe + ljuske od jaja = sočni plodovi paradajza

Talog od kafe i ljuske od jaja su dva prirodna đubriva za paradajz koja se mogu dodavati i zajedno kako đubrivo koje pomaže rast paradajza. Talog od kafe i zgnječene ljuske od jaja posipajte oko osnove ispod svake biljke.

Ne samo da ove dvije stvari daju vrijedne hranljive materije u tlo dok se razlažu, već su i odličan način za prirodnu kontrolu populacije puževa. Kako se ispostavilo, oštre ivice zgnječenih školjki, pa čak i talog kafe, predstavljaju veliku prepreku za meku kožu puževa.

Ljuske od jaja i talog od kafe odvraćaju puževe

Zdrobljene ljuske jaja imaju oštre ivice koje će sprečiti štetočine koje puze da pojedu vaše biljke. Oštre ivice će vam pomoći da oterate štetočine i zaštitite vaše biljke. Međutim, ako postoji ozbiljan problem sa puževima, možete pokušati i da umjesto toga koristite dijatomejsku zemlju.

Kako čuvati ova dva prirodna đubriva za paradajz?

Ako se pitate koji je najbolji način da sačuvate ljuske od jaja i talog od kafe tokom vremena, postoji nekoliko jednostavnih metoda da sprečite pojavu gljivica i neprijatnih mirisa. Možete ih jednostavno čuvati u kanti ili plastičnom balonu od vode na otvorenom. Stavite čvrst poklopac na balone i tako ćete sačuvati ove sastojke čak i tokom zime.

Zalivajte paradajz često i temeljno

Pored dobrog đubriva veoma je važno da biljke paradajza redovno zalivate i detaljno.

Duboko zalivanje pomaže vašim biljkama pomaže da razviju snažan korijenov sistem. Takođe omogućava biljkama da pristupe hranljivim materijama koje se nalaze dublje u zemlji. Ako se gornji sloj zemlje osuši, korijenje će imati pristup vodi.

Biljke paradajza ne vole kada su im listovi mokri. Nemoguće je zaustaviti kišu, ali možete zaustaviti zalivanje preko listova. Kada se listovi paradajza stalno kvaše, povećava se rizik od razvoja gljivica i drugih bolesti ili infekcija. Uvijek zalivajte u podnožju vaših biljaka; nadzemno zalivanje je loše za vaše usjeve.

Pročitajte: Plamenjača krastavca i paradajza

Skidajte zaperke i redovno ubirajte plodove

Zaperci na biljkama mogu da rastu bez prestanka, što može dovesti do toga da prevladaju i uzimaju hranu glavnoj biljci. Ukoliko se ne uklone, biljka dobija žbunast izgled sa velikim brojem sitnih plodova koji kasnije sazrevaju. Zaperke je najbolje uklanjati čim se uoče, odnosno dok su mali. Oni se lako kidaju, a možete ih ukloniti rukom, oštrim nožem ili makazama, samo pazite da ne oštetite stablo. To bi trebalo da radite na svakih 3 do 5 dana.

Takođe je važno da plodove ubirate na vrijeme kako koji plod paradajza sazri tako ga uberite. Tako ćete napraviti prostora za duge plodove da se oforme i postanu krupni i sočni.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI