Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Paradajz šljivar Roma

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz šljivar sorte Roma, je vjerovatno najpopularniji paradajz za konzervisanje i proizvodnju paradajz pelata i sosa. Za to je pogodan zbog svoje čvrstine i kompaktnosti. Paradajz Roma se može pronaći i svjež u nekim marketima. Uzgaja se u mnogim zemljama.

Porijeklo

Iako se zove Roma i svi misle da je italijanski paradajz, on je razvijen u USA još 1950. Nastao je ukrštanjem više sorti i to Pan American, Red Top i SML. Ovo je stara sorta paradajza i nije hibrid, ali postoje neki varijeteti. Možemo pomenuti šljivar sa nešto sitnijim plodom pod nazivom Baby Roma.

Pročitajte: Četiri razloga zbog kojih treba jesti cherry paradajz

Oblik

Roma paradajz po obliku se razlikuje od klasičnog paradajza. Nije okrugao, nego izdužen. On ima oblik šljive, pa ga zovu paradajz šljivar u našim krajevima. Mada će biti i onih, koji kažu da više po obliku liči na papriku, nego na paradajz, što je istina.

Karakteristike

Roma paradajz je jajolikog oblika i crven kada je zreo. U sebi ima relativno malo sjemenki i dobar je za konzervisanje i sos od paradajza. Biljka raste oko 1 m u visinu. Prilično je otporan na mnoge bolesti i štetočine. Ipak, osjetljiv je na gljivična oboljenja, ako ima dosta kiše ili se kvase listovi. Potrebno je zalivanje, naročito u fazi plodonošenja, ali samo sipati vodu na korijen. Plodovi sazrijevaju za manje od 3 mjeseca. Prilično je otporna sorta na pucanje plodova. Pojedinačni primjerci ploda su teški prosječno oko 60 grama. Paradajz šljivar je popularna sorta među vrtlarima koji cijene stare sorte i onima koji prave pelat. Veoma je rodna sorta, naročito ako se uzgaja u plasteniku. Može se gajiti na malom prostoru, na otvorenom, u plasteniku ili u saksijama. Plodovi su mesnati i jako ukusni, ako se beru kada su potpuno crveni i sasvim zreli. Ova sorta je stvarno za preporuku.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI