Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDOMAĆI SOK OD BOROVNICE - Bez šećera, brzo se pravi i odličan...

DOMAĆI SOK OD BOROVNICE – Bez šećera, brzo se pravi i odličan je za krvnu sliku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sok od borovnice je jedan od najzdravijih sokova. Preporučuje se za sve one koji čija krvna slika nije zadovoljavajuća, a redovnom upotrebom ovog domaćeg soka vaš organizam će vam biti zahvalan.

Sastojci za sok od borovnice:

  • 5 kg borovnica (ili koliko god želite i imate)

Priprema:

Borovnice dobro operite i očistite. Vodite računa da plodovi budu zreli kako bi se bolje iscijedili. U sokovniku potom iscijedite borovnice. Ukoliko je potrebno procijediti sok na gustu cjediljku nekoliko puta. Sipati u sterilne flaše i držati u frižideru. Piti od 50-100 ml dnevno za poboljšanje krvne slike.

Pročitajte: Evo šta sve možete napraviti od borovnica

O borovnicama

Borovnice, zajedno s ostalim bobičastim voćem, pripadaju porodici Ericaceae.

Borovnica je mali višegodišnji grm koji ima bobičaste plodove. Svježi i zreli plodovi su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne boje. Plod je prekriven voštanim zaštitnim slojem.

Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protivupalna svojstva te održava zidove krvnih žila elastičnima.
Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica. Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Takođe sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna.
Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI