Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPlamenjača krastavca i paradajza

Plamenjača krastavca i paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača krastavca je najčešća i vrlo opasna bolest. Javlja se na krastavcima koji se uzgajaju na otvorenim, ali i u zaštićenim prostorima.

Bolest se najčešće javlja prije formiranja prvih plodova. Prvi simptomi uočavaju se na listu u obliku pjega koje su okrugle, svjetlozelene boje. Pjege se postupno povećavaju i zauzimaju prostor između žila lista. Nastavkom bolesti, broj pjega se povećava, a stare pjege poprimaju žutosmeđu boju. Zaraženi dio lista se suši. Osušeni dijelovi lista lako se lome, te se takvi listovi suše. Biljka na vrhu vriježe stvara novi list koji također zahvaća zaraza.

Plamenjača krastavca

Plamenjača krastavca
Foto: AgroSavjet/Plamenjača krastavca

Prije svega, sjetvu (sadnju) krastavaca treba obaviti na onim parcelama na kojima prethodne godine nisu rasle dinje, lubenice, krastavci, tikvice i ostale vrste iz porodice Cucurbitacea. Saditi otpornije hibride, a krastavce uzgajati uz konopac ili na mreži. Ako se pridržavamo ovih mjera zaraza će biti manja, ali svakako tokom vegetacije potrebno je koristiti i hemijske mjere zaštite. Sa zaštitom treba početi kad biljke razviju 3-5 listova.

Danas na tržištu postoji veći broj fungicida koji uspješno suzbijaju ovu bolest, a jedan od najpuzdaniji je fingicid AZBANY.

azbany
Preparat AZBANY: Uvoznik i distributer za bih Agrimatco doo
Kod zaštite krastavca protiv ove bolesti potrebno je prskati naličje lista, jer infekcija dolazi kroz pući na donjoj strani lista.
Pročitajte: Zaštita krastavca od plamenjače
Plamenjača paradajza

Jedna od najčešćih, ali i najopasnijih bolesti paradajza je svakako plamenjača (Phytophthora infestans). Bolest se javlja još u rasadu, tako da već tada treba obaviti zaštitu.

Na starijim biljkama simptomi bolesti mogu se primijetiti na listu, plodu i stabljici. Simptomi na listu očituju se u obliku pjega raspoređenih najčešće na rubu, ali mogu nastati i na bilo kojem drugom mjestu. Pjege su nepravilna oblika, svijetlosmeđe boje. Prve pjege obično nalazimo na donjim etažama stabljike. Na stabljici se također uočavaju pjege i to na mjestima spajanja lista i stabljike. Na napadnutim zelenim plodovima javljaju se male tamne pjege brončane boje. Paradajz koji se uzgaja u zatvorenim prostorima, a zaliva se rasprskivačima, podložniji je napadu od onog koji se zalijeva položenim cijevima. Takođe i sorte bujnijeg rasta s velikom količinom lisne mase su više osjetljive.

plamenjača paradajza
Foto: agrosavjet.com / plamenjača paradajza – simptomi na listu
Četiri organska fungicida protiv PLAMENJAČE PARADAJZA
Foto: syngenta.hr

Nasadi pardajza u blizini krompira podložniji su napadu, jer se smatra da su izvor primarne zaraze zaražene biljke krompira.

Zaštita: Zaštitu paradajza protiv ovog parazita svakako treba provoditi posebno u zatvorenim prostorima, a i u onim područjima uzgoja gdje tokom vegetacije često padaju veće količine oborina. Za uspješnu zaštitu na raspolaganju je veći broj fungicida a naša preporuka je fingicid na bazi bakra CAHAMP DP.

champ agrimatco.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI