Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaDESET PRIRODNIH načina da uništite KOROV u vašoj BAŠTI

DESET PRIRODNIH načina da uništite KOROV u vašoj BAŠTI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U organskoj proizvodnji borba protiv korova vodi se preventivno (izbor parcele, plodored…), primjenom agrotehničkih mjera i mehaničkim uništavanjem korova. Ali pored toga postoje i neki prirodni herbicidi koje možete sami napraviti kod kuće.

Ovo su neki od prirodnih načina uništavanja korova:

MALČ

Malčiranje je zaštitna mjera kojom se tlo prekriva različitim materijalima da bi se ono zaštitilo od rasta korova i pretjeranog gubitka vlage, a kod uređenja cvjetnih gredica i drugih nasada ima i iznimnu estetsku vrijednost. Nezaštićeno tlo izloženo je sunčevoj svjetlosti koja isušuje tlo, kiši i bujicama koje razaraju strukturu tla i odplavljuju ga, nekontrolisanom rastu korova koji nepotrebno crpe hranjiva iz tla i tako konkuriraju nasadima itd. Malčiranjem se održava potrebna razina vlage, temperatura i rahlost tla.

SLAMA

Drugi prirodni način sprječavanja puštanja korova u vaš vrt je postavljanje sloja slame. Slama sprječava korov da raste, a  kad se raspada ona postaje prirodno đubrivo za vaše biljke.

Kada položite slamu, trebali biste ostaviti prostora oko biljaka kako bi voda mogla dospjeti do korijena biljke.

SIRĆE

Sirće može ubiti korov u vašem dvorištu i vrtu. Ovo je ekološki siguran proizvod koji možete pronaći u bilo kojoj trgovini.

Ostale biljke koje dođu u dodir sa sirćetom također će umrijeti, stoga budite sigurni gdje ćete i na koje biljke sipati sirće.

VRELA VODA

Vrela voda jedan je od najjednostavnijih, ali najučinkovitijih načina ubijanja korova. Prelijte kipuću vodu izravno na korov i sigurno ćete ga uništiti. Ali poput sirćeta vrelu vodu primjenite samo na korovu.

KUKURUZNO BRAŠNO

Stavljanje kukuruznog  brašna po cijelom tlu može spriječiti širenje korova.

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je još jedan predmet iz kuhinje  koji  možete koristiti za uništavanje korova u vašem dvorištu i vrtu. Ona ne uništava postojeću travu u vrtu, ali kad se pospe u pukotine na mjestima gdje korov inače raste, riješiće vaš problem jer korov neće nići.

SO I VODA

Možete napraviti otopinu: Jedna čaša soli u dvije čaše vode i pustite da kuva. Ovu tečnost prskati izravno na korov.

NOVINE

Umotajte nekoliko listova novina i pokrijte korov s njima. Ova metoda je poznata kao prigušenje jer oduzima korovu izvor svjetla, zraka ili prostora za rast, što ih na kraju ubija.

DOMAĆI HERBICID

Pomiješajte sirće, so  i sapun  u jednakim dijelovima u kantu. Stavite ovu mješavinu u bočicu za prskanje i prskajte je preko korova.

SOLARIZACIJA

Uništavanje korova na organski način SUNČEVIM ZRACIMA

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Kako da suzbijete korov u mrkvi

Pomoću korova odredite tip zemljišta

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI