Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBakterijska pjegavost lista PASULJA: Mjere zaštite i simptomi

Bakterijska pjegavost lista PASULJA: Mjere zaštite i simptomi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bolest napada sve nadzemne djelove pasulja. Na lišću se pojavljuju pjege različitih veličina koje su u početku blijedo-zelene, zatim žućkaste, i na kraju mrke boje. Na mahunama nastaju okruglaste pjege tamno-zelene boje sa vlažnom površinom. Pjege kasnije postaju mrke, udubljene i prekrivene žućkastom tečnošću. Iz mahune bakterija prodire u sjeme na kome se takođe pojavljuju pjege.

RAZVOJ BOLESTI

Sluzava tečnost ili bakterijska kolonija (eksudat) koji se formira na pjegama. Uz pomoć insekata i kišnih kapi bolest širi u toku vegetacije. Sjeme je glavni prenosilac zaraze u kome bakterija može ostati sposobna da izazove bolest preko 3 godine. Takođe, bakterija se može očuvati u zemljištu na biljnim ostacima, ali je ovo nema većeg značaja u širenju bolesti.

ŠTETNOST

Smatra se za najopasniju bakterijsku bolest pasulja. Napadnuto lišće nekrotira i sasušuje se, a sjeme proizveno na zaraženim biljkama je neupotrebljivo za sjetvu. U slučaju da se zaraženo sjeme upotrebi za sjetvu, zaražene biljke se sporo razvijaju, deformišu i sasušuju.

MJERE ZAŠTITE

Preventivne mere borbe:
Za sjetvu treba koristiti zdravo i zaprašeno sjeme.
U proizvodnji koristiti plodored, a zaražene biljne ostatke pokupiti i spaliti.

Hemijske mere borbe:
Kada se u toku vegetacije usjeva primjeti bolest, odmah treba isprskati usjev sa fungicidima na bazi Bakra (Nordox 75 WG, Kocide 2000, Neoram 37.5 WG) Takodje se mogu koristiti preparati koji u svom sastavu pored bakra imaju i neke organske komponete kao što su Scudo, Talocuper.

NAPOMENA

U redovnoj zaštiti pasulja i boranije najbolje bi bilo da prvi tretman protiv bolesti bude na bazi bakra. Na ovaj način umanjujemo mogućnost pojave ove bolesti.

Izvor: agrotopvsg.rs

PROČITAJTE:

ANTRAKNOZA: Najopasnija bolest pasulja i boranije

PASULJ: Mozaik lista izaziva virus, kako ga zaštititi

Crni pasulj – jedan od najzanimljvijih i najukusnijih vrsta pasulja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI