Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da suzbijete korov u mrkvi

Kako da suzbijete korov u mrkvi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mrkva je jedna od najpoznatijih povrtnih vrsta koja se uzgaja skoro u svakom vrtu. Mrkvi će najbolje odgovarati  umjereno toplo područje s umjerenom vlagom.

Uzgoj

Sije se tokom cijele godine jer je dosta otporna na niže temperature. To spoznaja pruža mogućnost dosta ranog uzgoja. Naime, optimalna temperatura za rast i razvoj mrkve je 15 – 20 °C. Uz to možemo napomenuti da mlade tek niknule biljčice mogu kratko izdržati nalet mraza i temperature od -4 °C. Ipak ne računajte na to kao na normalne uzgojne uvjete. Uzgaja se u plodoredu, što znači da treba voditi brigu o predkulturi i uzgojnom mjestu.

Sije se na površine gdje su prije nje bile kulture gnojene stajnjakom i nisu bile zakorovljene. Kao najbolji predusjevi možemo spomenuti rajčice, kupus, krumpir, papriku, mahunarke (grašak, grah).

Ako se mrkva sije kao kasni usjev, često će biti postrna kultura iza ranog krumpira ili graška. Kao prethodni usjev mrkva će biti dobra za sve druge kulture. Priprema tla mora biti dobra ako želite dobar i kvalitetan urod. Korjenasto povrće voli rahlu zemlju kako bi korijeni bili lijepi i ravni, pa zato i za mrkvu treba pripremiti rahlu gredicu. Dodajte treset, a dobar je i pijesak. Uz to možete dodati i 1 – 2 kg zreloga stajnjaka na četvorni metar.

Sjetva je u redove razmaka oko 20 cm. Kada biljke prorijedite, ostavite razmak među biljkama 5 – 8 cm. Gredicu poslije sjetve lagano zalijte odstajalom vodom. Ako je temperatura u tunelu 18-20 °C, mrkva bi mogla niknuti za 15-20 dana, a na nižim temperaturama nicanje je razmjerno sporije.

Borba protiv korova

Veliki problem kod uzgoja mrkve predstavljaju korovi. Njihovo suzbijanje najčešće se provodi mehaničkim putem na manjim površinama, a ako se radi o uzgoju na većim površinama najčešće se koriste herbicidi.

Afalon disperzija je herbicid koji se koristi za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova u mrkvi. Može se primijeniti nakon sjetve a prije nicanja mrkve u dozi od 135 ml/30 lit vode za površinu od 1 duluma ili nakon nicanja mrkve, čim korovi niknu, a prije nego biljke u usjevu razviju prve prave listove. Kad se sredstvo primjenjuje nakon sjetve, a prije nicanja mrkve, potrebno ga je primijeniti unutar četiri dana nakon sjetve na srednje teškim tlima. Na močvarnim i tresetnim tlima sredstvo je potrebno primijeniti prije nicanja mrkve i korova.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

Mrkva – Plodored, sjetva, uzgoj i vađenje sa polja

Orah je čudo prirode, šargarepa liječi oči, a da li znate za šta je dobar celer?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI