Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoKako se proizvodi kukuruz šećerac

Kako se proizvodi kukuruz šećerac

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedna je od najvažnijih preduslova uspješne proizvodnje šećerca izolacija od običnog kukuruza.

Stoga šećerac mora biti 75-100 metara udaljen od usjeva običnog kukuruza. Osim prostorne, postoji i mogućnost vremenske izolacije, pri čemu metličanje običnog kukuruza mora biti 14 dana ranije ili kasnije nakon što započne svilanje u usjevu šećerca.

Osnovna obrada za kukuruz šećerac je ista kao i za proizvodnju običnog kukuruza. Gnojidba prije oranja ujesen kreće se od 300 do 400 kg/ha kompleksnih N:P:K gnojiva. Prije dopunske obrade u proljeće parcelu treba pognojiti sa 150 kg uree po hektaru.

Šećerac se sije na razmak redova od 70 cm kao i običan kukuruz. Unutar reda razmak između zrna najčešće iznosi 18-22 cm. Stoga se na jedan hektar u prosjeku posije oko 70 000 zrna, odnosno 7000 zrna na 1000 četvornih metara. Sjetva započinje čim se tlo zagrije na 10 0C i nema opasnosti od kasnog mraza.

Ovisno o proizvodnom području i vremenskim uvjetima u određenoj vegetacijskoj godini, sjetva najčešće započinje od početka do kraja travnja. Za kontinuiranu berbu preporučuje se kukuruz sijati svaka dva do tri tjedna. U Hrvatskoj se može kupiti sjeme domaćih (Bc 274 su su, Bc 376 su su, OS 250 su) i stranih (Jubilee, Sundance, Mv Sugar, Andrea, Dynasty, itd) hibrida kukuruza šećerca.

Za zaštitu od korova koristi se većina herbicida kao i u proizvodnji običnog kukuruza. Najveće štete kukuruzu šećercu čini kukuruzni moljac, čije gusjenice buše stabljiku a poslije mogu ući u klip i izgrizati zrna, što znatno umanjuje vrijednost klipa šećerca namijenjenog za prodaju na tržištu.

Gusjenice kukuruznog moljca prezimljuju u stabljici kukuruzovine i zato je važna mjera njegova suzbijanja potpuno zaoravanje biljnih ostataka kukuruza do sredine svibnja, čime se sprječava izlazak leptira moljca iz kukuruzovine. Iako postoji mogućnost kemijskih zaštitnih mjera, one se u praksi uglavnom ne provode. Optimalni je trenutak berbe šećerca tri tjedna nakon svilanja i traje nekoliko dana.

Poželjno je berbu obaviti pri nižim temperaturama, odnosno rano ujutro ili u večernjim satima. Nakon berbe šećercu treba što prije osigurati optimalne uvjete skladištenja, prvenstveno između 1 i 4 0C. Ako su klipovi šećerca spremljeni na sobnoj temperaturi, izgubiti će 50 i više posto šećera za samo jedan dan.

Izvor: agroportal.hr

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI