Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaUništavanje korova na organski način SUNČEVIM ZRACIMA

Uništavanje korova na organski način SUNČEVIM ZRACIMA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U organskoj proizvodnji borba protiv korova vodi se preventivno (izbor parcele, plodored…), primjenom agrotehničkih mjera i mehaničkim uništavanjem korova.

Jedna od agrotheničkih mjera uništavanja korova u organskoj proizvodnji jeste solarizacija zemljišta.

Solarizacija je metoda koja se primjenjuje u organskoj proizvodnji povrća radi uništavanja zemljišnih patogena (gljivice, bakterije…) i korova u plastenicima i na manjim površinama – baštama.

Sastoji se od pokrivanja vlažnog zemljišta sa čistom prozračnom polietilenskom folijom, minimalno četiri nedelje, tokom ljetne sezone, tako da zemljište tokom izlaganja sunčevim zracima postane dovoljno zagrijano da uništi nematode, sjeme korova i mikrobe.

Ima niz prednosti u odnosu na druge  metode, jer ne stvara biološki vakum (selektivno smanjuje zemljišne mikroorganizme, ali ne isključuje korisne organizme), podstiče rast korijena, i povećava prinos usjeva.

Iako je princip solarizacije jednostavan, njen način djelovanja je složen.

Pored uništavanja spora, takođe, generiše smjenu mikrobioloških populacija i aktivnosti, i mijenja fizićke i hemijske osobine zemljišta.

Promjene uglavnom zavise od povećanja temperature zemljišta i postignutog nivoa isparavanja tokom solarizacije.

Temperatura zemljišta tokom solarizacije, je u rasponu od 45 do 55 C u godnjem sloju, na 5-15 cm dubine i dovoljno je visoka da eliminiše ciljne štetočine, poboljša hemijske i fizičke osobine zemljišta i privremeno, stvori novu ravnotežu mikroba.

Tehnička, poboljšanja u efikasnosti solarizacije mogu se postići ako se uključe dodatne količine organske materije u zemljištu procesom poznatim kao biofumigacija (zaoravanje biljne mase vrsta kao što su Sinapsis alba ili Brassica hirta, Brassica juncea, Brassica nigra) koji je donedavno bio malo primjenjivan.

Temperatura i vlažnost zemljišta utiču na brzinu mineralizacije organske materije, i ovaj proces može biti podstaknut solarizacijom. Dostupnost nekih mineralnih hraniva se povećava u toplom zemljištu i poboljšava rast biljaka.

Dozvoljena sredstva za suzbijanje korova prave se na bazi kukuruznog glutena, sirćeta (5-20%), ulja karanfilčića, cimeta i limuna (organskog porijekla).

Kukuruzni gluten je efikasan za suzbijanje isključivo travnih korova i to u fazi nicanja.

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI