Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoCvekla Chioggia ili cvekla crveno-bijele boje

Cvekla Chioggia ili cvekla crveno-bijele boje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvekla može poboljšati vašu cirkulaciju i ojačati kardiovaskularni sistem, dok istovremeno daje vašem tijelu dovoljno energije za dan. Ovo povrće sadrži betain i triptofan, retke supstance koje mogu umiriti vaše nerve i ublažiti stres. Ovo je cvekla crveno-bijele boje, mesa a daje ekstremno velike plodove, izuzetno slatka, ne farba ruke, izuzetno zdrava. Koristi se kao i obicna cvekla, a moze se koristiti za slatka kao i za pripremanje mnogih drugih jela, kao i za aranžiranje. Organska sorta, izuzetno je slatka i blaga.

Sije se od aprila do novembra. Sazrijeva za 50 dana. Najveca prednost joj je upravo njen izgled zbog mješavine dvije boje pa se veoma rado koristi za uljepšavanje salata i drugih jela. U  cvekli ima najvise vitamina C, pa karotina, zatim vitamina B1 i B2 i PP. Ovo povrce može da se pohvali i gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čovjeku za život i optimalno funkcionisanje.

Kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvođe, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum, cezijum i stroncijum. Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, a kobalt je neophodan u sintezi vitamina B12. Cvekla se često preporučuje kao izuzetno povrće protiv anemije.

Zahtjeva sunčan položaj i lako, pjeskovito zemljište.

Izvor: agroinfo.rs

PROČITAJTE:

CVEKLA jača imunitet, ali dobra je i zbog OVOGA!

Cvekla se deformisala ili je suviše mala – Evo zbog čega se to dešava

5 grešaka zbog kojih vam je cvekla loša

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI