Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRazmnožavanje crne ribizle nagrtanjem

Razmnožavanje crne ribizle nagrtanjem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crna ribizla se može razmnožavati na više načina: zrelim i zelenim reznicama, položnicama, nagrtanjem, dijeljenjem žbuna, pupoljcima (okcima), sjemenom i kalemljenjem.

Razmnožavanje crne ribizle svim ovim načinima, sem kalemljenjem i sjemenom, zasniva se na postojanju “začetka žila” na reznici, koji mogu dati grane ili se mogu diferencirati u žile, kada reznica dođe u pogodnu sredinu za ožiljavanje.

RAZMNOŽAVANJE NAGRTANJEM

Ovo je lak i jednostavan način razmnožavanja crne ribizle i obično ga primjenjuju voćari – amateri.

Za ovaj način razmnožavanja, žbunove ribizle treba rano u proljeće orezati u glavu, pa ih dobro pođubriti stajnjakom i složenim mineralnim đubrivom NPK (10:12:26).

Tokom proljeća iz glava tako orezanih žbunova izbiće puno novih mladara. Kada dostignu visinu 10-12 cm, treba ih prorijediti, pa onda nagrnuti zemljom do polovine njihove visine. Poslije 2-3 nedjelje ponovo se nagrnu zemljom tako da 1/3 dužine mladara bude nad zemljom.

U toku ljeta na donjem dijelu mladara razviće se žile.

U jesen se zemlja sa žbunova odgrne, pa se izbili ljetorasti zajedno sa žilama odsijeku do osnove i na taj način se proizvedu sadnice za sađenje na stalno mjesto.

Razmnožavanje crne ribizle nagrtanjem: a- početak vegetacije; b- u toku vegetacije; c- krajem vegetacije: d- po izvršenom skidanju: e- ožiljavanje mladice

Izvor: agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI