Nedjelja, 2 Aprila, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoCrni paradajz KUMATO - Nova strast za baštovane

Crni paradajz KUMATO – Nova strast za baštovane

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neobični crni paradajz visokog prinosa. Ova sorta je sve interesantnija organskim proizvođačima. Paradajz je biljna vrsta čiji plodovi oduševljavaju svojim oblikom, bojom i ukusom. U moru raznih sorti pojavio se i crni paradajz, koji postaje sve popularniji među proizvođačima i potrošačima.

Kumato nije GMO paradajz. On se odlikuje visokim prinosom zbog čega je postao zanimljiv i organskim proizvođačima.

Kumato je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada uzgajivača ukrštanjem divljeg i domaćeg paradajza. Jedan od roditelja kumata je divlji paradajz koja potiče sa Galapagosa, jestivih, sitnih, žuto-narandžastih plodova, odličnog ukusa, visokog sadržaja šećera i beta-karotena.

Ovaj paradajz se odlikuje dobrom otpornošću prema bolestima koje je naslijedilo od divljeg roditelja. Boja ploda kumata se kreće od tamnosmeđe, skoro do potpuno crne i potiče od sadržaja antocijana.

Antocijani pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv infekcija. Jača krvne sudove.

Na obojenost ploda utiču mnogi faktori. Plodovi sadrže i veću količinu vitamina C, vitamin A, antioksidanse, mineralne materije (posebno kalcijum, magnezijum), likopen.

Plod kumata se odlikuje sočnošću i čvrstinom. Veličina ploda je od 6 do 8 cm, a masa ploda se kreće od 80 do 120 grama. Postoje i sitniji varijeteti Kumata sa masom ploda od 30 do 50 grama.

U plodovima kumata sadržaj fruktoze je veći nego u plodovima sorti sa crvenim ili narandžastim plodovima. Biljka kumata je zelena i slična vegetativnoj masi klasično obojenih sorti paradajza.

Uzgoj kumata se ne razlikuje od uzgoja bilo koje druge sorte paradajza, ali treba obratiti pažnju na pH reakciju zemljišta i na ishranu. Na zemljištu sa uravnoteženom pH reakcijom boja je tamnija, skoro crna. Promenom pH reakcije i ishranom biljke može se za nekoliko dana promijeniti boja ploda.

Za svoj rast i razvoj plodova kumato koristi manje vode. Pri uzgoju biljaka iz rasada plodovi počinju sazrijevati u julu. Pojedinačne biljke kumata dostignu visinu od 150 cm.

Crni paradajz je jedna od retkih biljaka koja sadrži antocijanin, antioksidans koji ubija ćelije raka.

PROČITAJTE:

Šta je samoodrživ povrtnjak i kako da ga podignete?

Ljubičasta MRKVA – zbog BOJE ima veću ulogu po naše ZDRAVLJE

Ovako zalivajte krastavac i očekujte dobre rezultate

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI