Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoCeler rebraš - Uzgoj i ljekovitost

Celer rebraš – Uzgoj i ljekovitost

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Celer rebraš poznat i pod imenom bjelaš cijenjen kao vrlo vrijedna ljekovita biljka, celer rebraš upotrebljava se kao dodatak supama, umacima i drugim zdravim jelima.

Celer je veoma cijenjen zbog svoje izuzetne arome koja potiče od eteričnih ulja. Redovni je dodatak turšijama zboj jakog antiseptičnog dejstva. Povećava apetit i pospješuje varenje. Niska energetska vrijednost svrstava celer u dijetalnu hranu.

Celer rebraš – Uzgoj

Celer rebraš ne formira zadebljali korijen, pa se kod njega koriste zadebljale lisne drške.

Celer je biljka umjerenog područja. Minimalna temperatura klijanja je +3ºC, a optimalna je 18-20ºC. Prilično je otporan prema niskim temperaturama. Podnosi zasjenjivanje. Biljka je dugog dana.

Ima velike potrebe u vlazi tokom cijelog vegetacionog perioda. Ne podnosi sušu. Celeru najbolje odgovaraju duboka i strukturna zemljišta, aluvijum i černozem. U pogledu pH vrijednosti ima širok dijapazon (5-7). Zemljište sa visokom podzemnom vodom nepogodno je za gajenje celera.

Pročitajte: Evo šta tačno treba da uradite da biste imali dobar CELER

Uzgaja se iz presadnica, a one se uzgajaju kao kod celera korjenaša. Budući da je sezona moguće berbe celera rebraša duža, od maja do prvih jačih mrazeva i sadnju treba organizovati u više navrata od početka maja do kraja juna, čemu treba prilagoditi i uzgoj presadnica. Za ranu berbu sadi se gušće (11 – 17 biljaka po metru kvadratnom), a za kasniju berbu rjeđe (8 – 10).

Celer se obavezno gaji u plodoredu. Najbolji preusjevi su su povrtarske biljke obilno đubrene stajskim đubrivom (paprika, kupus), a zatim mahunarke (boranija, grašak).

Pročitajte: Štetočine celera

Ljekovita svojstva

Celer rebraš dobar je diuretik, pospješuje izlučivanje žuči, rad bubrega, povoljno djeluje na cirkulaciju krvi, pomaže probavu, smanjuje količine šećera u krvi.

Koristi se i kao čaj, a najbolje djeluju svježi pripravci, sok od lišća, peteljki ili korijena. Celer ima vrlo intenzivan miris pa ga je dobro je miješati sa sokom mrkve i cikle.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI