Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaZaštita voća i povrća nakon šteta nastalih gradom

Zaštita voća i povrća nakon šteta nastalih gradom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Padavine sa gradom mogu prouzrokovati mehaničke povrede na biljkama koje otvaraju put za ostvarenje infekcija fitopatogenim gljivama i bakterijama.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva i zasada i ukoliko se registruju povrede izazvane gradom primjena hemijskih mjera zaštite.

Zaštita voća

U zasadima voća preporučuje se primjena preparata na bazi fosetil aluminijuma ili kaptana.

Posebnu pažnju treba posvetiti zasadima jabučastog voća u kojima je registovano prisustvo bakteriozne plamenjače jabučastog voća, jer prisutne povrede u zasadima mogu dovesti do daljeg širenja ove veoma destruktivne bolesti.

Proizvođačima jabučastog voća se preporučuje da, ukoliko registruju prisustvo ovog patogena i rane nastale od grada, sprovedu mehaničko uklanjanje već zaraženih biljnih dijelova sa simptomima, kao i oštećenih grana, uz poštovanje higijenskih mjera. Nakon uklanjanja zaraženih biljnih dijelova preporučuje se primjena preparata na bazi bakar-hidroksida u nižim koncentracijama.

Pročitajte: Ekološki preparat TEPPEKI uspješno uništava BILJNE VAŠI

Zaštita povrća

U usjevima povrća u cilju zacjeljivanja rana nastalih mehaničkim oštećenjem, preporučuje se primena registrovanih preparata na bazi bakra.

U cilju što boljeg odgovora biljaka na stresne uslove, pogotovo u usjevima i zasadima sa velikim stepenom oštećenja od grada, preporučuje se i primjena preparata na bazi aminokiselina ili folijarnih đubriva.

Preporučene mjere zaštite treba sprovesti u što kraćem vremenskom roku.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI