Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBUVAČI napadaju kupus tokom juna - SAPUNICA može pomoći u zaštiti!

BUVAČI napadaju kupus tokom juna – SAPUNICA može pomoći u zaštiti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Siguran znak da je kupusar dospijeo u vaš vrt je prisustvo bIJelih noćnih leptira u blizini cvijeća. Kada ih uočite, znajte da ili već imate larve u bašte ili ćete ih vrlo brzo imati.

Čim se uoče prvi primJerci, najbolji način rješavanja ovog problema je fizičko uklanjanje gusjenica (larvi), a prikupljene štetočine mogu poslužiti kao hrana za vaše kokoške. Ukoliko ne gajite živinu, postarajte se da ih bacite u đubre.

Iako na tržištu postoje insekticidi koji se ubrajaju u organske, ukoliko je vaša bašta manjih razmJera, najsigurniji metod borbe sa ovim štetočinama je njihovo uništavanje rukom. Potom je neophodno biljke pokriti laganom tkaninom kako bi se spriječio ponovni napad. U slučaju da pravite kompost, nikako nemojte ubacivati u kompostnu smješu napadnute biljke, već ih bacite što dalje od bašte.

Još jedna štetočina sa kojom možete imati puno problema tokom juna mjeseca je kupusni buvač.

Oni su prisutni svake godine, napadaju sve biljke iz porodice kupusnajča, a nerJetko znaju da naprave štetu i na drugim usjevima, poput plavog patlidžana. Iako ne diraju sam plod biljke, trag koji ostavljaju bušeći lisnu masu dovodi do toga da biljka, ili prestane da raste ili potpuno uvene.

Suzbijanje buhača na kupusu

Ove štetočine su toliko malih dimenzija da ih je gotovo nemoguće odstraniti rukom, te u tu svrhu mogu poslužiti insekticidni sapuni koji predstavljaju mješavinu sapunice, vode i ulja. Nakon tretmana, biljke je potrebno zaštititi tkaninom, dok napad ne prođe.

Izvor: A healthy life forme

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI