Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img

Suzbijanje buhača na kupusu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Štete prave odrasli insekti kupusnog buhača praveći okrugle rupice u lišću. Jak napad očekuje se za topla i suva vremena, a najviše štete nanose mladim biljkama, posebno rasadu.

Odrasli insekti dugi su 3-3,5 mm, sjajnocrne, tamnoplave ili tamnozelene boje, a kod nekih vrsta postoji uzdužna pruga na pokrilju. Kreću se skakanjem. Štete prave odrasli insekti praveći okrugle rupice u lišću. Jak napad očekuje se za topla i suva vremena, a najviše štete nanose mladim biljkama, posebno rasadu. Prezime kao odrasli u tlu. Izlaze u proljeće kod temperature zraka od 18 ºC te se hrane na kupusnjačama. Nakon kopulacije ženke odlažu jaja u tlo ili na biljkama. Izlegle larve/li;inke prave neznatne štete na listu ili u korijenu. Većina vrsta buhača ima jednu generaciju godišnje.

Suzbijanje

Suzbijanje se mora započeti kod uništenja 10% lisne površine, posebno vodeći računa o vremenu jer kod toploga i suvoga vremena buhači mogu nanijeti znatne štete. Suzbijanje se vrši pripravcima: Radotion E-50 i Radotion P-5, Fastac 10 SC, Direct 1,25 SC, Rotor 1,25, Chromorel D. Učinkovitost se postiže tretiranjem sjemena ili korijena mladih biljaka pripravcima iz skupine neonikotinoida. Za manje površine za suzbijanje mogu se koristiti posebne mreže koje propuštaju sunčevo svjetlo, a sprječavaju ulaz štetnika.

Izvor: agroportal.hr

Pročitajte još:

Kada sijati kupus za berbu tokom cijele godine?

Zaštitite kupusnjače od kupusne muve

Kako gajiti rani kupus na otvorenom polju

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI