Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBolesti paradajza abiotske prirode

Bolesti paradajza abiotske prirode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bolesti paradajza sada napadaju. Prilikom proizvodnje paradajza na otvorenom, pa i u zatvorenom prostoru često se mogu uočiti neke promjene, naročito na plodovima, a koji nisu posljedica djelovanja nekog od patogena.
Ove promjene najčešće nastaju kao posljedica uticaja faktora abiotske prirode, klimatskih promjena i drugih spoljašnjih uslova, propusta u tehnologiji gajenja, kao i genetske modifikacije (karakteristike) sorte.

U tom slučaju dolazi do smetnje u formiranju cvijeta i formiranje ploda, do poremećaja normalnog toka razvoja i sazrijevanja ploda.

Najčešće promjene (mane) paradajza

1. Ožegotine od sunca – najčešće nastaju na onim plodovima koji su bili u sjenci lista, a zatim su odjednom izloženi suncu. Posebno se javlja kod slabije zalivanih i slabo osvjetljenih biljaka. Takvi plodovi podložni su naseljavanju saprofitnih mikroorganizma.

2. Pukotine na plodu – najteža i najčešća mana ploda paradajza. Pukotine mogu biti radijalne i koncentrične, a javljaju se na gornjoj polovini ploda, oko peteljke, više o ovoj temi pročitajte u članku – Zašto pucaju plodovi paradajza i kako to spriječiti?

Nastaju u periodu toplog vremena i obilja vlage nakon dužeg suvog perioda. Ova promjena se dešava kao posledica povećanja unutrašnjeg dijela ploda ali ne i pokožice usled priliva vode i povećanja zapremine, tako da pokožica puca. Mjera zaštite je ujednačena primjena vlažnosti i otporne sorte.

3. Žuta kragna ploda – ova pojava je česta kod slabo olistalih i nježnih biljki, kada je temperatura veća od 25°C u periodu pred sazrijevanje ako su velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura.

4. Zelena kragna paradajza – ova osobina je vezana za pojedine sorte jer se genetički ispoljava, a takođe može se pojaviti usljed nedostatka kalijuma u vrijeme rasta i sazrijevanja ploda.

5. Mačije lice – poseban oblik deformacije. Hladno i oblačno vrijeme u doba cvijetanja utiče na kasnije ispoljeni nepravilni razvoj ploda. Vršni dio ploda je naboran, udubljen, sa odrvenelim ožiljkom između rebara. Udubljenje ide duboko u plod tako da ima oblik mačijeg lica. Podložniji je u sortama sa jako krupnim plodovima

Pored gore navedenih postoje još i druge promjene na plodovima paradajza kao nekroza vrha ploda, plodovi sa izduženim vrhom, šupljikavost i druge pomjene.

Vladica Stefanović, dipl.ing.polj.

Izvor: psss.rs 

PROČITAJJTE:

Zašto dolazi do deformacije plodova paradajza?

Suzbijanje korova u usjevu paradajza

Viroze na paradajzu – simptomi i zaštita

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI