Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto dolazi do deformacije plodova paradajza?

Zašto dolazi do deformacije plodova paradajza?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Fiziološki poremećaji – deformacije ploda  nastaju kao posljedica poremećaja u fiziološkim procesima same biljke.

Fiziološki poremećaji u toku rasta i razvoja ploda paradajza nisu posljedica djelovanja patogenih organizama. Oni su uslovljeni: vremenskim prilikama, prvenstveno niskim temperaturama; visokom vlagom zemljišta; slabim intezitetom svjetlosti; obiljem azota i nedovoljnom količinom kalijuma u periodu nakon rasađivanja.

Najčešći fiziološki poremećaj je vršna trulež plodova, koja se osim na paradajzu često javlja i na plodovima paprike.

Osim vršne truleži plodova, prilikom gajenja paradajza mogu se pojaviti i sledeći fiziološki poremećaji: pucanje plodova, poremećaj u rastu tzv. „mačije lice“, pojava traka plutastog tkiva na pokožici ploda i ožegotine od sunca.

Za sprečavanje ovih pojava potrebno je voditi računa o nizu agrotehničkih mjera: priprema zemljišta, đubrenje, izbor sorte/hibrida, temperatura zemljišta i vazduha kao i kontrola vlažnosti zemljišta.

Unutrašnje smeđenje ploda, neujednačena zrelost 

Zeleni plodovi, i plodovi takozvane zelene zrelosti, u zaštićenim prostorima mogu imati sivosmeđe pruge u vršnom dijelu ploda. Kada plod sazri ti dijelovi ne dobijaju crvenu boju. Na površini ploda se pojave bijele, zelene ili ružičaste, pruge ili pjege, a na unutrašnjem dijelu perikarpa, bijele ili žute pjege.

Posle crvene zrelosti plodova, spoljni znaci mogu nestati, ali unutrašnji ne.

Uzrok ove pojave još nije objašnjen. Pojava je u vezi sa slabim intenzitetom svjetlosti, niskim temperaturama, visokom vlagom zemljišta, obiljem azota i nedovoljno kalijuma.

Simptomi “mačijeg lica” na plodu

Kalus na vrhu ploda česta je pojava kod krupnoplodnih hibrida. Javlja se ako je mlada biljka, u fazi prvog lista, izložena temperaturi nižoj od 10 ºC tokom nekoliko noći.

U tom slučaju se može javiti kalus na plodovima prvog, drugog i trećeg grozda. Pojavu pospešuje đubrenje azotom.

Pucanje ploda

Pucanje plodova je posljedica neravnomjernog snabdijevanja vodom, a može biti radijalno i koncentrično, zelenih i zrelih plodova.

Ako je do pucanja došlo dok su plodovi još zeleni, oštećenja mogu kalusirati. Hibridi selekcionisani u suvim oblastima, kada se nađu u vlažnim uslovima su više izloženi pucanju. Uz dobar razvoj korijena, srednje bujnu biljku i dobro sačuvano lišće, može se očekivati manje pucanje plodova, ako nije moguće osigurati ravnomjerno navodnjavanje.

Pucanje kutikule izaziva sitne crtice na plodu paradajza, oko peteljke, ali često i do sredine ploda. Pojava je povezana sa sistemom za navodnavanje i neravnomjernim snabdijevanjem vodom i umjesto u vegetativne organe voda odlazi u plodove koji tu količinu ne mogu da prime. Ovi plodovi su jestivi, ali nisu za tržište.

Šuplji plod

Komore nisu ispunjene želatinoznom pulpom, bez sjemena su, ili s vrlo malo sjemena. Tome doprinose svi faktori koji sprečavaju dobro oprašivanje: slab intenzitet svjetla, prebujna biljka, previsoke i preniske temperature, niska vlaga vazduha i vrući vjetrovi, a u zaštićenom prostoru, nedovoljni mehanički podsticaj oprašivanju.

Kojim intenzitetom će se fiziološki poremećaji pojaviti na plodovima, zavisi od genotipa.

Uvijanje lišća 

Uvijanje lišća prema srednjoj žili liske, počinje od donjih listova, prema gornjim, kada su uslovi za asimilaciju povoljni, uz slabo zametanje i razvoj plodova. Tada se povisi sadržaj skroba i šećera u listu.

Osipanje cvjetova mogu izazvati ekstremni uslovi temperature i vlage zemljišta i vazduha, neravnomjeran rast, a u zaštićenom prostoru nepoželjni gasovi u atmosferi (etilen i dr.).

Izvor: poljosfera.rs

PROČITAJTE:

Evo zašto PARADAJZ treba KALCIJUM

Crna pjegavost paradajza: Rasprostranjeno oboljenje koje uništava biljku

5 razloga ZAŠTO paradajz CVJETA ali nema PLODA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI