Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto pucaju plodovi paradajza i kako to spriječiti?

Zašto pucaju plodovi paradajza i kako to spriječiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pucanje plodova je posljedica neravnomjernog snabdijevanja vodom, a može biti radijalno i koncentrično, zelenih i zrelih plodova.

Ako je do pucanja došlo dok su plodovi još zeleni, oštećenja mogu kalusirati. Hibridi selekcionisani u suvim oblastima, kada se nađu u vlažnim uslovima su više izloženi pucanju. Uz dobar razvoj korijena, srednje bujnu biljku i dobro sačuvano lišće, može se očekivati manje pucanje plodova, ako nije moguće osigurati ravnomjerno navodnjavanje.

Pucanje kutikule izaziva sitne crtice na plodu paradajza, oko peteljke, ali često i do sredine ploda. Pojava je povezana sa sistemom za navodnavanje i neravnomjernim snabdijevanjem vodom i umjesto u vegetativne organe voda odlazi u plodove koji tu količinu ne mogu da prime.

Prevelika vlažnost zemljišta, naročito poslije sušnog perioda, dovest će do pojave pukotina. Naglo povećanje vlage zemljišta dovodi do pojave pucanja plodova, ali i naglo isušivanje zemljišta dovodi do istog efekta. Vlaga u zemljištu treba da se kreće od 65 do 75% kako bi se izbjegla pojava pukotina na plodu, a biljke trebaju biti dobro snabdjevene hranivima. Temperatura tokom noći treba da je oko 16°C kako bi se izbjeglo pucanje plodova.

Ovi plodovi su jestivi, ali nisu za tržište.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Organski uzgoj PARADAJZA – Sve od sjetve do berbe!

Slab prinos i sitni plodovi – gdje griješite prilikom prizvodnje paradajza?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI