Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBerba plodova i kako produžiti plodonošenje

Berba plodova i kako produžiti plodonošenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Napokon je stiglo vrijeme kada redovno i obilno beremo plodove u povrtnjacima. Ljeto je dio godine kada uživamo u paradajzu, tikvicama, krastavcima, patlidžanima, paprikama…. Ove plodove treba redovno brati jer se time pobuđuje daljnja cvatnja i plodonošenje.

Berba plodova

Najbitnije je da berba plodova bude u pravo vrijeme zrelosti ploda. Važno je ubrati plodove povrća kada su na vrhuncu kvaliteta, znači ne smiju biti nedovoljno zreli ili prezreli. Zrelost predstavlja razvojni stadijum s kojim je biljni organ kompletno završio prirodan rast, ravnomjerno sazrio i spreman je za berbu.

Redovna berba jako je važna,a uklanjati se moraju i oštećeni i deformirani plodovi jer oni ometaju i smanjuju cvatnju, zametanje i rast budućih plodova.

Berba se obavlja u jutarnjim ili večernjim satima kada su plodovi suvi. Plodove prilikom berbe treba sačuvati od mehaničkih oštećenja, a oštećene  plodove i ne miješati sa zdravim.  Povrće se bere u zrelosti kada plodovi koji se koriste za ishranu, dostignu punu veličinu, iako procesi zrenja nisu u potpunosti završeni. Biljka ima glavni cilj stvoriti sjeme i tada će se fokusirati  na rast i zriobu tog ploda, pa neće biti puno novih cvjetova i plodova.U ovoj zrelosti najčešće se bere povrće koje ima sposobnost naknadnog dozrijevanja (paradajz i dinja).

Tehnološka zrelost je karakteristična za svaku vrstu/sortu, po morfološkim svojstvima (boja, ukus, oblik), a često je istovjetna s fiziološkom (botaničkom) zrelošću (paradajz, lubenica, dinja) kada je potpuno završen rast i razvoj, te posjeduje sve karakteristike vrste i sorte i ima formirano zrelo sjeme.

Neko povrće  ima vrlo kratko vrijeme berbe i tada produžetak vremena berbe smanjuje kvalitet i povećava gubitke. Vrijeme berbe i njegova dužina je različita i kreće se od nekoliko sedmica do nekoliko dana pa i sati (kod krastavca kornišona, graška). Ukoliko ostavite nepobranim plodove, oni će već za par dana jako narasti.

Kako produžiti plodonošenje

Mahune redovnom berbom puno duže stvaraju cvjetove iz kojih se formiraju nove mahune, a isto važi i za grašak. Blitva će stvarati više novih listova redovnom berbom starijih, vanjskih listova.

Korabica odrezana uz rub zemlje nakon 10-ak dana formiraće nekoliko novih, manjih glavica, baš kao i kupus i kelj, pa ćete imati višestruku berbu.

Izvor: napravivrt.hr

PROČITAJTE:

Koje povrće možete sijati/saditi u AVGUSTU!

Najbolje sorte boranije – Niske, visoke, rane, kasne, žute, zelene, šarene

Kada je pravo vrijeme za berbu pasulja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI