Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoje povrće možete sijati/saditi u AVGUSTU!

Koje povrće možete sijati/saditi u AVGUSTU!

Kako biste uživali u bogatim ukusima svježeg povrća u ranu jesen i rano proljeće, avgust je vrijeme sjetve. Od početka do druge polovine avgusta sijemo i sadi se blitva, mrkva, peršin, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus, korabica, endivija ,poriluk…. Poštujmo područje gdje živimo jer na Mediteranu možemo u povrtnjaku uživati veći dio godine za razliku od kontinenta gdje su temperature puno niže. 

Sijanje povrtnica

Za većinu kultura koje se mogu sijati u ovo doba godine preporuka je da se sjetva obavi u kontejnerima ili posudama za sjetvu. Ovaj način nam osigurava visok postotak nicanja sjemena jer imamo kontrolisane uslove koje lako održavamo (zalivamo, zasjenjivanje, kontrolirane temperature..) Za sjetvu je važno upotrijebiti visokokvalitetni supstrat odnosno zemlju koja u sebi ne sadrži sjeme korova i stvara idealan odnos zraka i vode u području korijena. Prilikom sjetve pripazimo na porijeklo i starost sjemena. Najbolje bi bilo nabaviti sjeme provjerenog kvaliteta i zanimljivih sorti prikladnih za područje i tlo gdje sadimo.

Zalivamo li svoje nježne presadnice redovno ujutro i naveče, one će se već za nekoliko dana ukorijeniti te nastaviti rast i razvoj. No ako su pred nama izrazito vrući i sunčani dani, preporuka  je da ih dodatno zaštitimo i s nekoliko suhih grana ili pletenim pokrovom koji će stvoriti blagu sjenu.

Kad presadnica naraste na veličinu par listića (ovisno o kulturi) presađujemo je na pripremljeno mjesto u vrtu. Sačuvajte presadnice od štetočina i od bolesti.

 • Direktno sijanje u povrtnjak

  Ako sijemo direktno u povrtnjak važno je pripremiti taj dio ili cjelinu vrta gdje ćemo sijati.

  Lagano, površinski prekopamo tlo i pognojimo organskim gnojivom. Osnova uspjeha u povrtnjaku je organska gnojidba koju kasnije možemo nadopunjavati mineralnom gnojivima ako za to ima potrebe.

  Vodimo računa o plodoredu i prilikom sjetve  ili presađivanja.

  Šta se može sijati i saditi?

  U drugoj polovini avgusta, kada temperature malo padnu i bude više kišnih dana, možemo planirati i kasnoljetnu sjetvu biljaka kojima neće smetati ako ih u septembru i oktobru zahvati malo jesenjih kiša i svježine. To se prije svega odnosi na lisnato povrće kao što su radič, salata, špinat i blitva. Osim njih mogu se posijati peršin, mrkva, endivija, luk, matovilac, poriluk. Zatim, sade se i kupus, kelj, brokula te karfiol.

  Korovi rastu uprkos žegi i vrućini, a dovoljna im je samo jutarnja rosa da nastave sa rastom. Stoga je važno biljke okopavati kako bi se zemljište prorahlilo i uništili korovi, a biljke treba ogrnuti.

  PROČITAJTE:

  Najbolje sorte boranije – Niske, visoke, rane, kasne, žute, zelene, šarene

  Savjeti za uspiješan uzgoj PERŠUNA

  Kraj jula idealan je za ljetnu sjetvu velikog broja povrća

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje