Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada je pravo vrijeme za berbu pasulja

Kada je pravo vrijeme za berbu pasulja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kraj jula je pravo vrijeme da se obavi berba pasulja – U proizvodnim uslovima naše zemlje pasulj stiže za berbu krajem jula i početkom avgusta. Određivanje pravog momenta za žetvu otežava to što pasulj neravnomjerno sazrjeva, a prezrele mahune lako pucaju, i dolazi do osipanja sjemena. Zbog velike mogućnosti osipanja zrna u toku berbe, poželjno je berbu obaviti u jutarnjim časovima, kada su mahune još vlažne od rose.

Pasulj ima jako dobru osobinu da nakon košenja, naknadno, dobro sazrijeva.

Na većim površinama berba odnosno žetva pasulja obavlja se mehanizovano. Mehanizovana berba može biti jednofazna i obavlja se kombajnom i dvofazna.

Jednofazna berba vrši se kombajnom, u fazi pune zrelosti. Za jednofaznu žetvu preporučuju se sorte koje ravnomernije sazrijevaju.

Dvofazna berba: prva faza – košenje biljne mase i sakupljanje u otkose i druga faza vršidba specijalnim vršalicama ili adaptiranim žitnim kombajnima, sa uređajima za podizanje pokošenih otkosa. Pri dvofaznoj žetvi pasulj se žanje nešto ranije, kada su donje mahune u punoj zrelosti, a mahune u gornjem dijelu stabla u žutoj zrelosti. Donji listovi sa stabla su obično opali, a gornji su žuti.

Berba pasulja – kada je pravo vrijeme

Ručna berba se obavlja na manjim parcelama, čupanjem ili košenjem biljaka sa njive i izdvajanjem zrna iz mahuna najčešće “mlaćenjem” ili adaptiranim žitnim vršalicama.

Mogu se koristiti i različite kombinacije ručnog i mašinskog rada. Primjenjuje se onaj način berbe koji je pristupačan i koji je prilagođen obimu proizvodnje.

Poslije vršidbe pasulj se čisti od primjesa, kalibrira se i skladišti. Oštećenih zrna ne smije da bude više od 5 %. Ako je potrebno, pasulj se poslije vršidbe dosušuje na 14% vlage. Sušenje se, zavisno od mogućnosti može obaviti prirodnim putem ili u sušarama. Zrno pasulja koje nije dobro osušeno gubi na kvalitetu i teško se duže čuva. Zavisno od količine sjemena, pasulj se kod nas pakuje i čuva u silosima, ili još češće u vrećama različite zapremine, zavisno od potrebe tržišta.

Izvor: Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac

PROČITAJTE:

Greške u proizvodnji pasulja

Da li PASULJ treba đubriti? Gdje se griješi prilikom sjetve pasulja

Vodič za uspiješno gajenje različitih sorti pasulja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI