Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBebi spanać - Kako se gaji ovo korisno povrće?

Bebi spanać – Kako se gaji ovo korisno povrće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Spanać je jedno od najkorisnijih povrća zbog bogatog sadržaja proteina, ugljenih hidrata, vitamina (C, B1, B2, B6, PP, K), kao i folne kiseline i mineralnih supstanci (gvožđe, kalcijum, bakar, natrijum, kalijum, fosfor). Priprema se na različite načine – na primjer, pečeni spanać sa pirinčem, prženi spanać sa jajima ili kao nadjev za pite. Veoma je ukusan i sirov kao sastojak raznih salata, a najnežniji i najprijatniji je bebi spanać.

Iako su prodavnice već dobro snabdjevene raznim povrćem, najbolje povrće je ono proizvedeno kod kuće. A salata sa svježe ubranim bejbi spanaćem iz sopstvene bašte je neuporediva.

Da biste uzgajali bebi spanać, potrebno vam je sjeme, mješavina zemlje, velika saksija, nekoliko manjih saksija za sadnice. Spanać najbolje uspijeva i najbogatiji je vitaminom C kada se sadi i gaji u jesen i proljeće jer ne voli previsoke temperature.

Pročitajte: Navodnjavanje salate i spanaća

Prvo napravite drenažu u saksiji tako što ćete izbušiti nekoliko rupa na dnu saksije, a zatim dno prekrijte kamenčićima ili komadićima gline. Napunite je zemljom do 3/4 zapremine saksije. Stavite sjeme i pažljivo napunite posudu do vrha ostatkom zemlje. Lagano pritisnite malom lopaticom ili kašikom i sipajte vodu. Nemojte koristiti jak mlaz, jer ćete isprati sjeme. Možete lagano prskati vodu, ali pazite da obezbijedite dovoljno vlage vašim biljkama.

Stavite saksiju na svijetlo mjesto i često je zalivajte jer spanać voli vodu. Nakon perioda od dvije nedjelje do jednog mjeseca, trebalo bi da imate gotove sadnice koje možete presaditi u pojedinačne saksije ili direktno u pripremljenu zemlju u bašti. Pažljivo dodirujte spanać, jer su stabljike veoma krhke.

Pročitajte: Zašto je dobro jesti spanać?

Možete sijati bebi spanać i direktno u bašti. Tada treba da ostavite oko 15 cm između redova, a sjeme stavljajte u rupice dubine oko 5 cm na udaljenosti od 20 cm jedna od druge ili u plitke brazde.

Da biste imali jesenju berbu spanaća, potrebno je da posijete bebi spanać krajem avgusta. Ako želite da imate spanać zimi i u rano proljeće, posijte ga krajem septembra. Proljećni mjeseci koji su pogodni za sadnju su februar (kraj) i mart (početak). Spanać je otporan na hladnoću, ali mu treba obezbijediti mjesto zaštićeno od vjetra.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI