Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSrebrni vodopad - Predivna viseća puzavica

Srebrni vodopad – Predivna viseća puzavica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dihondra (Dichondra) ili srebrni vodopad je lisnodekorativna puzavica koja je zanimljiv ukras sunčanih terasa i balkona.

Cijela dihondra je prekrivena gustim bijelim dlačicama, što joj daje baršunast izgled. Brzo raste i njeno dugo viseće stablo može da poraste i preko 2 m, a ako se posadi u leji, jedna biljka može da pokrije 1 m². Listovi dihondre su sitni, srcolikog oblika, srebrne boje.

Kao viseća puzavica dihondra (srebrni vodopad) se sadi u velike saksije, kao i viseće korpe ili saksije. Idealna je za kombinovanje sa cvijećem. Visegodisnja je biljka ali se u zimskom periodu čuva u zatvorenom jer ne podnosi temperature ispod 0°C.

Sijanje se može početi krajem januara – početkom februara. S obzirom na to da se dihondra razvija lagano, kultivacija iz sjemena traje duži period: samo do vremena kada se dihondra mora posaditi na otvorenom tlu, ona će se malo povećati i postati jača. Prije sjetve, sjemena treba držati 12 sati u vodi, u kojoj treba dodati bilo koji faktor rasta za ukrasne biljke. Treba voditi računa o dobroj drenaži, jer dihondri ne voli stajaću vodu i ne toleriše prekomjernu vlagu u tlu. Ako se ne brinete o tome, onda može uginuti od truljenja korijenskog sistema.

Pročitajte: Lijepi Jova – Cvjeta cijelo ljeto, idealan za sjenovita mjesta

Za sadnju sjemena potrebno je pripremiti tlo, koje će sadržati plodno tlo i pijesak u jednakim količinama. Zalivanje sadnica Dichondra je potrebno redovno čim primijetite da se zemljište osuši. Takođe treba hraniti kaleme sa mineralnim đubrivima za ukrasne bilje.

Zalivanje sadnica srebrni vodopad je potrebno redovno čim primijetite da se zemljište osuši. Takođe treba je hraniti sa mineralnim đubrivima za ukrasne bilje.

Pre nego što dihondra ode u zimu, neophodno je odrezati sve pogače za 10 cm: takva manipulacija će izazvati proljećnu granu dihondre sljedeće godine. Za zaštitu dihondre od isušivanja neophodno je obezbijediti dovoljno hladnu prostoriju, čija temperatura će biti ne više od +18 stepeni. Možete smanjiti temperaturu, ali ako je ispod 15 stepeni, postrojenje će prestati da raste. Srebrni vodopadje biljka koja zahtijeva puno pažnje i vremena.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI