Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img

Bašta bez korova i kopanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gdje god postoji ogoljena zemlja, priroda radi na tome da je zaštiti, pa je jedan od ključnih aspekata tog prirodnog procesa i pokrivenost zemljišta. Priroda to radi sama, uz pomoć živog biljnog pokrivača, kroz raspad organskih materija na površini zemljišta.

Kopanjem i drugim tretiranjem uništava se struktura zemljišta. Osim toga, aktiviraju se i brojna sjemena korova koja se nalaze u njemu. Njihova prirodna uloga je u tome da prekriju i zaštite zemlju, kao i da poprave strukturu zemljišta. Pri radu sa prirodom treba se truditi da zemlju remetimo što je manje moguće, jer se tako obezbjeđuje površina sa manje korova.

Korovom se uglavnom smatraju biljke koje kradu prostor namjenski zasađenim biljkama. Sa aspekta ekonomske koristi, korov predstavlja ono što nam ne donosi finansijsku dobit. Neke vrste korova su neizostavni pratioci određenih biljaka i određenog tipa tla. Tada obe biljke imaju nekakvu korist jedna od druge (lakše preživljavaju, podstiču jedna drugoj rast i međusobno se štite od različitih uticaja).

Pročitajte: Bašta bez korova uz pomoć kartona

Nije uvijek rješenje uništavati ga hemijom (herbicidima). Do potpunog uništenja neće doći, već nastaju samo nove vrste korova, otpornijih na herbicide. Na taj način poljoprivrednici upadaju u začarani krug trovanja hrane koju proizvode.

Zemljište trpi brojne posljedice kiše, sunca i vetra, zbog čega vremenom može prestati da upija vodu jer je sabijeno i bez vazduha.

Međutim, adekvatnom i kvalitetnom zaštitom vremenom je moguće poboljšati njen kvalitet. U dio brige o bašti svakako spada i uklanjanje korova. Najbolje je da korov uklanjate često, dok su još biljke male. U bašti koja se ne kopa uklanjanje korova ne predstavlja problem, jer ga ima manje nego u baštama koje se redovno tretiraju.

Nakon uklanjanja biljaka iz bašte, bilo da je reč o povrću ili voću, potrebno je obnoviti zemljišni pokrivač, kako bi zemljište bilo spremno za novu fazu sukcesije sejanjem ili sađenjem.

Zemljište jede humus, bez obzira na to da li je on porijeklom iz komposta ili sijena. Vrlo je važno voditi računa o tome, jer ćete, ukoliko mu ne posvetite adekvatnu njegu, imati samo golu ledinu.

Pročitajte: Ovo su prirodni i jednostavni načini za uništavanje korova

Osim što se koriste kao prekrivači tla, određene vrste korova možete koristiti i kao mamce za lisne vaši, jestivo povrće, ljekovito bilje ili malč. Korov izvađen iz zemlje će se vremenom razgraditi u humus.

Zima može značajno da oštetiti zemljište ako ga ne zaštitimo. Neophodno je, prije svega, gajiti i njegovati zemljište, da bismo mogli da proizvodimo bilo koju vrstu biljaka. Malčiranje je najbolje izvršiti nakon žetve biljaka u ljeto, jesen i prije zime. To je način da se zemljište pripremi za novu sezonu i bude u adekvatnom stanju u proljeće.

Baštenske leje malčirane kompostom su uvijek spremne za sjetvu i sadnju, jer kompost sadrži fine čestice i zadržava dosta vlage. Takođe, kompost privlači manje puževa, jer se brzo suši i ne sadrži svježu hranu za njih. Njegova površina ne puca i ne sabija se, pa tako pruža veoma kvalitetnu zaštitu kada se prostre preko zemljišta.

Ako se zemljište malčira u bašti sa 2-5 centimetara komposta, smatra se da to predstavlja investiciju u pola godine zaštite zemljišta, u zavisnosti od tipa, kvaliteta i vrste voća ili povrća koje na njemu raste. Kompost ne treba miješati niti ukopavati u zemlju. Najbolje je da se samo prostre preko zemljišta i dozvoli prirodi da se pobrine za ostalo.

Malčiranje sa svježim i grubim organskim materijalima (svježa trava, sijeno, slama, lišće, đubrivo) daje dosta hrane biljkama, ali i optimalne uslove života za pojedine životinje, koje mogu izazvati drugi problem. Ovakav način uzgoja nije nov. Još su 70-tih godina baštovani pokazali da je moguće uspješno uzgajati biljke bez kopanja i da je za takav način njege bilo potrebno manje potrošenog vremena.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI