Četvrtak, 29 Septembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaOvo su prirodni i jednostavni načini za uništavanje korova

Ovo su prirodni i jednostavni načini za uništavanje korova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sirće je jedno od najboljih domaćih sredstava za uništavanje korova. Jednostavno ga je pripremiti, a učinkovit je protiv raznih korova.

Nehajan izgled okućnice i bašte nekome je možda privlačan, ali za sve one koji nisu ljubitelji toga korov je noćna mora. Zato postoje razni načini za njegovo uklanjanje. Jedan od načina rješavanja korova je ubijanje herbicidima kupljenim u trgovini. Ali ovaj pristup ne odgovara baš baštovanima koji teže krajolicima koji su sigurni za ljude, kućne ljubimce i divlje životinje i bez korova. Za organske proizvođače na malim parcelama suzbijanje korova nije toliko važno kao postizanje toga bez jakih hemikalija. Zapravo takvi baštovani ponekad odluče tolerisati korov, umjesto da se bore protiv njega.

Međutim, ako ste tip baštovana koji razumije prije navedeno, ali voli i dobro njegovane krajolike i savršene travnjake, potražite pametne načine za suzbijanje korova. Srećom, postoje neka domaća sredstva za uklanjanje korova koje možete koristiti. Sigurna su i dobro djeluju. Štaviše, možete ih nadopuniti drugim strategijama koje su učinkovite protiv korova, ali neće štetiti okolini.

Domaća sredstva za uklanjanje korova uglavnom su neselektivna rješenja – ubijaju sve biljke kojih se dotaknu. Iz tog razloga budite oprezni kako ih primjenjujete. 

Sirće

Sirće je jedno od najboljih domaćih sredstava za uništavanje korova. Jednostavno ga je pripremiti, a učinkovit je protiv raznih korova. Sve što vam treba je:

Sirće s visokim udjelom sirćetne kiseline i deterdžent za suđe.

Sastojke ulijte u bočicu s raspršivačem i protresite da se izmiješaju. Pratite vremensku prognozu i čekajte trenutak kada najave nekoliko sunčanih dana za redom. Kiša će prerano oprati sirće, a ova smjesa najbolje djeluje kada sunce direktno obasja lišće korova. Prskajte direkzno na korov, pazeći da otopinu držite podalje od ostalih biljaka, koje ne želite da uništite.

Alkoholna otopina

Ova materija djeluje uklanjanjem vlage iz lišća korova. Lišen svoje životne snage, korov umire. Pomiješajte otopinu u boci s raspršivačem radi lakše upotrebe.

Priprema je jednostavna: upotrijebite jednan litrar vode za razrjeđivanje sa dvije kašike alkohola. Kao i kod sirćeta, nanosite kada je sunčan dan i prskajte direktno na korov, pazeći da ga držite podalje od ostalih biljaka.

Pročitajte: Suzbijanje korova na organski način

Vrela voda

Ovo domaće sredstvo za uklanjanje korova najlakše je pripremiti i koristiti. Uopše ne treba nikakvo miješanje proizvoda, a možete ga primijeniti u bilo kojem trenutku: danju ili noću, sa ili bez sunca, čak i po kiši.

Jednostavno zakuvajte malo vode i izlijte je na lišće korova. Ulijte toliko da procuri u korijenje. Korisno je imati kuvalo za vodu tako da, kad ulijete mlaz kipuće vode, možete pažljivo usmjeriti mlaz.

Propanska baklja

Slično načinu na koji kipuća voda ubija korov isti učinak može se postići ​​korišćenjem propanske baklje za spaljivanje središta korova. Postoje razne baklje s dugom drškom napravljene posebno u tu svrhu. Alat se sastoji od duge cijevi s vrhom plamena i nastavka za pričvršćivanje na koji možete spojiti običnu bocu propanskog goriva. Dugačka drška znači da možete ubiti korov bez saginjanja. Naravno, morate biti izuzetno oprezni kada koristite ovaj alat.

Pročitajte: Uništavanje korova na organski način SUNČEVIM ZRACIMA

Kukuruzni gluten

Kukuruzni gluten spada u drugu kategoriju. To je sredstvo za suzbijanje korova, a ne sredstvo za uništavanje korova, što onemogućava pojavu korova. Ali pravilna upotreba zahtijeva dvije stvari:

Primjena mora biti vremenski podudarna s klijanjem, što se događa otprilike u isto vrijeme kad jorgovan cvjeta u vašoj regiji. Takođe se mora odrediti vrijeme primjene tokom sušnog razdoblja.

Kukuruzni gluten je organski: to je prah koji ostaje nakon mljevenja kukuruza. Nema miješanja – prah jednostavno rasporedite po tlu. Ako stavljate kukuruzni gluten, vrijeme mora biti suvo par dana. Inače, korijenje neće biti ubijeno.

Nedostatak upotrebe kukuruznog glutena je taj što je tu uključen element sreće. Ako kiša pada tokom cijele sedmice kada u vašem kraju klija korov ovaj metod nije moguće primjeniti.

Upozorenje: Kao i kod većine domaćih sredstava za uklanjanje korova, kukuruzni gluten je neselektivan: suzbija sve vrste klijavih biljaka, ne samo korov.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

bijeli luk

Ozimi bijeli luk – Jesenja sadnja i skladištenje

Kako bi sadnja lukovičastog povrća bila potpuna, ne smijemo zaboraviti ni na bližeg «rođaka» crvenog luka kojeg prepoznajemo pod nazivom bijeli luk ili češnjak. Bijeli...