Petak, 23 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOtkrivamo vam sve što niste znali o njegovanju božićne zvijezde

Otkrivamo vam sve što niste znali o njegovanju božićne zvijezde

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupili ste božićnu zvijezdu i ona je bila lijepa i raskošna samo nekoliko dana, a onda su listovi počeli da joj opadaju? Božićna zvijezda je posebna biljka i morate znati kako da je pravilno uzgajate.

Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima) je višegodišnja biljka koja svojim raskošnim crvenim listovima može oplemeniti i uljepšati vaš dom. Zahtijeva dugu i specifičnu njegu. Drugi naziv za ovu biljku jeste poinzecija.

Ova dekorativna biljka potiče iz Meksika. U prirodnom okruženju raste kao žbun i može dostići visinu od 3 metra, dok je kada se gaji u saksijama znatno gušća, ali i niža, sa visinom od 30 do 45 cm.

Božićna zvijezda je jako poznata širom svijeta, i to zahvaljujući svojim jarkocrvenim listovima koji se nalaze među prazničnim simbolima. Upravo iz ovog razloga naročito je popularna u vrijeme Nove godine i Božića. Ovi ukrasni listovi, za koje se često misli da predstavljaju cvijet, mogu biti u narandžastoj, žutoj, krem ili bijeloj boji.

Spada u biljke kratkog dana, što znači da joj je da bi procvjetala potrebno najmanje 12 do 14 sati tame svake večeri. Cvijet ove biljke je vrlo mali i sastoji se od žutih ili zelenih bobica, okruženih listovima koji u vrijeme cvjetanja postaju jarkocrveni.

Najčešće greške pri gajenju božićne zvijezde

Božićna zvijezda potiče iz tropskih krajeva i zahtijeva vrlo specifične uslove. Upravo iz ovog razloga lako možete i pogriješiti u njenom njegovanju.

Najčešće greške jesu:

  •  Prečesto zalivanje;
  •  Prevelika količina svjetlosti u prostoriji u kojoj držimo biljku;
  •  Neodgovarajuća temperatura u kojoj se ova biljka čuva.

Međutim, možete pogriješiti i pri samoj kupovini. Nikako nemojte kupovati biljku izblijedelih ili oštećenih listova. Listovi moraju biti tamnozeleni, a cvjetovi jarkih boja. Biljku morate i umotati prije nego što je ponesete kući, jer je čak i kratko izlaganje niskoj temperaturi može oštetiti.

Kada je donesete kući nemojte je odmah otpakovati. Potrebno je da prođe desetak minuta kako bi se biljka adaptirala na promjenu temperature.

Kako pravilno negovati božićnu zvijezdu

Ako se dovoljno posvetite, imećete prelijepi crveni ukras u svome domu i to u toku hladnijeg perioda.

Vlaga

Ova tropska biljka voli vlagu, pa bi joj prijalo da svakodnevno prskate zeleni dio biljke. Takođe, u podmetač saksije sa božićnom zvijezdom treba postaviti sloj vlažnih kamenčića ili šljunka.

Ipak, iako voli vlažnost vazduha, ova biljka ne podnosi pretjerano zalivanje. Zalivajte je samo jednom nedeljno i to ne preobilno, jer će u suprotnom lišće polako krenuti da opada.

Kada poinzecija precvjeta i otpadnu joj svi listovi, treba prestati sa zalivanjem.

Toplota i mjesto

Božićna zvijezda ne podnosi naglu promenu temperature. Iz tog razloga morate biti obazrivi kad je unosite u kuću iz prodavnice ili sa terase, ili kada mijenjate prostoriju u kojoj držite božićnu zvijezdu.

Nikako je ne smijete držati pored radijatora. Previsoka temperatura će isto kao i hladnoća oštetiti njene listove. Naročito je osetljiva na temperaturu ispod 10 stepeni.

Idealna temperatura na kojoj božićna zvijezda raste jeste od 12 do 25 stepeni, dok bi je za vrijeme cvjetanja trebalo držati u prostoriji sa temperaturom između 15 i 18 stepeni.

Kada procvjeta nemojte joj mijenjati mjesto, jer biljka može sama odbaciti svoje cvjetove.

Kada precvjeta biljku prebacite u nešto hladniju sobu.

Svjetlost

Ova biljka voli svjetlost i možete je držati u blizini prozora. Morate voditi računa da prozor dobro dihtuje i da taj prozor ne otvarate, jer promaja može vrlo lako oštetetiti biljku.

Da bi procvjetala neophodno je da je svakoga dana oko 14 sati držite u tami, prekrivenu kutijom, tamnim platnom ili nekim drugim neprozirnim materijalom.

Zemljište

Poinzecija voli dobro nađubrenuhumusnu zemlju. Kako bi zemlja bila rastresita i meka, dobro je da je pre sadnje pomiješate sa malo pijeska. Na dno saksije, ispod zemlje, obavezno stavite sloj šljunka, zbog dobrog drenažnog sistema.

Priprema za sljedeću sezonu

Kada božićna zvijezda u potpunosti precvjeta i odbaci sve listove, orežite grane na dužinu do desetak centimetara. Na ovaj način podstaći ćete cvjetanje sljedeće godine.

U aprilu mjesecu treba je prebaciti u veću saksiju sa svježom nađubrenom zemljom. Sve do jeseni možete je držati na zastakljenoj terasi ili na otvorenom mjestu bez promaje.

Biljka se vrlo lako razmnožava iz pelcera, i to u junu.

Savjet plus: U božićnoj zvijezdi nalazi se veoma otrovan beli mliječ koji curi iz prelomljene stabljike. Biljku morate čuvati van domašaja djece i kućnih ljubimaca.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI