Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoAzuki pasulj - Šampion među pasuljima

Azuki pasulj – Šampion među pasuljima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Azuki pasulj (Vigna angularis) jednogodišnja je zeljasta vreža koja pripada rodu Vigna, odnosno porodici bobova (Fabaceae). Kultivisana je vrsta i dosta se uzgaja širom Istočne Azije i Himalaja zbog svojih hranjivih sitnih sjemenki (prečnika oko 5 mm). Zreli plodovi su najčešće crvene boje, ali postoje i varijante sa bijelom, crnom, sivom i drugim nijansama.

Opšteprihvaćeno ime vrste pozajmeljeno je iz japanskog jezika (azuki), dok se u Kini gdje se najviše uzgaja naziva „crvenim pasuljem” (odnosno hongdu i čidu).

Uzgoj azuki pasulja

Azuki pasulj se danas najviše uzgaja u Kini (na površini od oko 670.000 hektara), Japanu (60.000 ha), Južnoj Koreji (25.000 ha) i na kineskom ostrvu Tajvan (15.000 ha). Pored ovih zemalja azuki se danas u znatnijim količinama uzgaja i u Sjedinjenim Državama, Indiji, Novom Zelandu, Kongu, Angoli i širom Južne Amerike. U Japanu, azuki je poslije soje najvažnija leguminoza, a Japan je ujedno i najveći svjetski uvoznik ove vrste pasulja.

Optimalne temperature za normalan rast azuki pasulja su između 15 °C i 30 °C, ne podnosi mraz, a za klijanje temperature tla moraju biti iznad 10 °C. Međutim, visoke temperature stimulišu rast vegetativnih dijelova biljke, što samim tim smanjuje prinos roda. Idealna količina padavina tokom vegetativne sezone varira između 500 i 1.750 mm, a vrsta je otporna na blaže suše.

Opis

Azuki pasulj je jednogodišnja, ređe dvogodišnja biljka visine između 30 i 90 centimetara.

Zahvaljujući vrežama može da se penje u visini, a u odsustvu odgovarajuće potpore raste kao polegla forma. Stabljika je zelene boje i prekrivena sitnim dlačicama.

Korijen je vretenast i u dubinu može da naraste od 40 do 50 centimetara.

Listovi su krupni i trodelni, razvijeni na dugačkim petiolama. Ovalnog su oblika, dužine 5−10 cm i širine 5−8 cm. Cvjetovi su uglavnom žute boje, papilarni, dok je cvast racemozna i čini je šest do deset zasebnih cvjetića.

Plod azuki pasulja je glatkai cilindrična mahuna sa dosta tankim zidovima. Mlada mahuna je zelene boje, a kako dozrijeva postaje siivkasto-bijela. Dužina mahuna varira između 5 i 13 cm, širine oko 0,5 cm. Unutar svake mahune se nalazi od 2 do 14 sjemenki.

Sjemenka je glatka i cilindrična, dužine od 5 do 9,1 milimetara, širine 4,0−6,3 mm i debljine od 4,1 do 6 mm. Kako su sjemenke dosta sitne, oko hiljadu sjemenki ima težinu između 50 i 200 grama. Boja varira od kestenjaste do plavo-crne, a najčešće su crvenkasti.

Sjemenke azuki pasulja odlikuju se hipogeičnim klijanjem, a u zavisnosti od uslova sjeme klija od 7 do 20 dana, što je u poređenju sa drugim vrstama pasulja dosta sporo. U zavisnosti od sorte i od uslova životne sredine, azuki dostiže zrelost nakon 80 do 120 dana od nicanja. Cvjetanje traje od 30 do 40 dana – piše portal Seeds gallery shop.

Gastronomija

Azuki pasulj ima široku upotrebu u kuhinjama zemalja Istočne Azije gde se obično prije upotrebe zaslađuje. Kuvanjem sjemenki azuki pasulja sa šećerom dobija se azuki pasta („anko”) koja je jedan od najvažnijih sastojaka u kuhinjama ovih zemalja. U gastronomiji se često koriste i klice azuki pasulja.

Šta se nalazi u azuki pasulju

– Kalorije: 329

– Lipidi: 0,5 g
– Zasićene masti: 0,2 g
– Polinezasićene masne kiseline: 0.1 g
– Mononezasićene masne kiseline: 0 g
– Holesterol: 0 mg
– Natrijum: 5 mg
– Kalijum: 1254 mg
– Ugljenihidrati: 63 g
– Dijetalna vlakna: 13 g
– Proteini: 20 g
– Retinol: 17 IU
– Vitamin C: 0 mg
– Kalcijum: 66 mg
– Gvožđe: 5 mg
– Vitamin D: 0 IU
– Vitamin B6: 0,4 mg
– Vitamin B12: 0 µg
– Magnezijum: 127 mg

Ljekovita svojstva

Azuki pasulj izvor je vitamina B i minerala kao što su magnezijum, kalijum, cink, željezo, bakar i mangan. On poboljšava protok krvi i cirkulaciju u našem tijelu te čisti organizam od štetnih materija. Zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima, služi za izbacivanje viška tečnosti iz tijela.

Pomaže radu bubrega, bešike i reproduktivnih organa. Niskokaloričan je i ima jako malo masti. U poređenju s ostalim grahoricama, ovaj pasulj ne uzrokuje nadutost i plinove, nego nam pomaže u njihovom otklanjanju.

PROČITAJTE:

Crni pasulj – Njegov značaj i upotreba

Kako proizvesti visoki pasulj TETOVAC

PASULJ: Mozaik lista izaziva virus, kako ga zaštititi

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI