Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaCrni pasulj - Njegov značaj i upotreba

Crni pasulj – Njegov značaj i upotreba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zrna pasulja mogu imati najrazličitiji oblik i boju. Ona mogu biti okrugli i mogu imati oblik bubrega, mogu imati belu, žutu, zelenu i crnu boju, a čak mogu biti i šarena. Jedan od najzanimljvijih i najukusnijih vrsta pasulja jeste crni pasulj.

Konzumiranje crnog pasulja može pomoći kod regulisanja nivoa šećera u krvi, zatim za različite funkcije nervnog sistema pa čak i spriječiti impotenciju kod muškaraca.

Kao i druge mahunarke, poput graška ili sočiva, i crni pasulj je cijenjen zbog visokog sadržaja proteina i vlakana. On takođe sadrži nekoliko drugih ključnih vitamina i minerala, za koji se zna da koriste ljudskom zdravlju.

Postoji šest glavnih tipova crnog pasulja, sa relativno sličnim izgledom i nutritivnom vrijednošću. Prilikom spremanja može se mijenjati bez gubitka hranljive vrijednosti jer dobro podnosi visoke temperature. Njegova rasprostranjenost i relativno niska cijena je ono što je u početku crnom pasulju donelo značajan status među ostalim mahunarkama.

Crni pasulj ima veoma visok sadržaj vlakana i proteina, bogat je vitaminima i mineralima, kao što su vitamin A, kalcijum, gvožđe i mangan. Takođe, ima visok nivo flavonida, koji poseduju antioksidantne sposobnost, posebno anthocianin, a sadrži i neke omega-3 masne kiseline.

Crni pasulj može da poboljša funkcije nervnog sistema kroz obezbijeđivanje potrebnih aminokiselina i molibdena. Crni pasulj ima mnogo vitamina i minerala, ali je primjetno veća količina vitamina B9 ili folne kiseline.

Crni pasulj je odličan za regulisanje digestivnih problema jer sadrži neobično visok nivo proteina i vlakana za tako malo zrno, što ga čini “super hranom”.

Crni pasulj ima visoku koncentraciju rastvorljivih vlakana, koji dokazano pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi.

Još jedna od koristi folne kiseline, koja se nalazi u tako visokim nivoima u crnom pasulju, je njena uloga u zaštiti djece u materici.

Čuvajte crni pasulj na suvom mjestu, daleko od direktne sunčeve svjetlosti.

Pravilna upotreba crnog pasulja

Prilikom pripreme pasulja, važno je da se dobro sortira, a zatim da se dobo opere i potopi u vodu od 8 do 10 sati prije kuvanja u cilju postizanja optimalnog ukusa i teksture. Budite oprezni da ga ne potopite više od 12 sati, inače ćete dobiti blag ukus. Potapanjem mahunarke smanjujete količinu vremena potrebnog za kuvanje, a potapanje takođe pomaže da se uklone neki od oligosaharida.

Izvor: yumama.com

PROČITAJTE:

Pasulj je najbolja hrana za vaš organizam, a sve vrste su podjednako zdrave!

Ne morate ga više izbjegavati: Mali trik kako da se ne nadimate od pasulja

Najpoznatije vrste pasulja i njihove karakteristike

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI