Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPASULJ: Mozaik lista izaziva virus, kako ga zaštititi

PASULJ: Mozaik lista izaziva virus, kako ga zaštititi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

PASULJ mozaik lista – Ovaj virus je vrlo rasprostranjen. Nalazi se svuda gdje se gaje osjetljive sorte pasulja i boranije. Štetnost virusa zavisi od osjetljivosti sorte, soja virusa, faze razvoja biljaka u momentu infekcije i aktivnosti biljnih vaši.

Nekoliko sojeva ovog virusa

Simptomi: Kod većine sorti pasulja osnovni simptom je mozaik i naboranost liske. Duž nerava zadržava se zelena boja. Listovi formirani po ostvarenoj zarazi jako su deformisani. Cvijetovi zaraženih biljaka najčešće opadaju, a zametnute mahune su kržljave i deformisane. Kod preosjetljivih sorti na mjestu infekcije javlja se nekroza u sprovodnim sudovima što prati uvelost i sušenje zaraženih biljaka.

Biologija: Virus se održava i prenosi sjemenom. Intenzitet prenošenja sjemenom je vrlo visok i iznosi 80% i više. Sjeme je zaraženo samo ako je biljka zaražena pre cvjetanja. Virus se prenosi biljnim vašima u toku vegetacije.

 PASULJ mozaik lista izaziva ga virus

Zaštita: Gajenje otpornih sorti pasulja i boranije. Boranije Palanačka rana, Panonka kao i pasulji Biser, Galeb, Panonski gradištanac, Panonski tetovac otporni su prema ovom virusu. Koristiti zdravo sjeme za sjetvu. Redovno suzbijati biljne vaši. Kod sorti kod kojih se javlja mozaik, sjemenski usjev gajiti udaljen od izvora zaraze, a biljke zaražene preko sjemena počupati i spaliti.

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Crni pasulj – jedan od najzanimljvijih i najukusnijih vrsta pasulja

Razlika između pasulja i boranije

Ovako njegujte pasulj i očekujte dobar rod na ljeto

Sve o uzgoju pasulja[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI