Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako proizvesti visoki pasulj TETOVAC

Kako proizvesti visoki pasulj TETOVAC

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedna od najstarijih sorti pasulja na našoj zemlji – PASULJ TETOVAC.

Tetovac je ime dobio po gradu Tetovu, u Sjevernoj Makedoniji, iz kojeg dolazi, a najpoznatije jelo u kojem se ovaj pasulj koristi je ‘gravče na tavče‘.

Pasulj tetovac odličan je izvor biljnih bjelančevina, ima malo masti, ali poseduje veliku energetsku vrijednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Takođe, sadrži lecitin i minerale kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i natrijum.

Za uzgoj pasulja tetovca potrebna je snažna potpora

Kada se govori o uzgoju pasulja tetovca, nema on posebne zahtjeve u odnosu na druge vrste pasulja, osim što je važno napomenuti da se radi o visokoj sorti koja razvija bujnu zelenu biljku i ima tešku biomasu.

Zbog toga mu je potrebna snažna potpora, a u tu svrhu mogu se koristiti kolci, mreže, ali i tanje letve ili jače grane koje se povezuju na vrhu (konstrukcija šatora). Odlični su i bambusovi štapovi koje čak i nakon ljetnje oluje možete ponovo podići i učvrstiti u zemljište. Takođe, može se posijati uz visoke sorte kukuruza, kako su radili i naši stari.

Sije se do početka juna

Sjeme ovog pasulja sije se plitko u zemlju, najdublje do dva centimetra. Inače se seje od polovine marta, ali se može sijati do početka juna. S obzirom na vrijeme ove godine, sigurno nećete zakasniti.

Razmak između sjemenki treba biti 10 do 20 cm, a u jednu humku (gnezdo) stavlja se jedna do dve sjemenke, najviše tri. Ako ćete je zagrtati, razmak između humki neka bude oko 50 cm. Zagrtanjem pasulj daje više mahuna, a samim time i više zrna. Zagrtanje se obavlja jednom ili dva puta tokom vegetacije.

Osim kukuruza i tikvica, dobri susjedi pasulju su krastavci, cvekla, salate, kupusnjače i paradajz.

Tetovac je sorta pasulja zrnaša i kao i ostale sorte, dolazi u fiziološku zrelost 40 dana nakon cvjetanja. To je vrijeme berbe pasulja za hranu ili sjeme.

Pročitajte: Sve o uzgoju pasulja

Pasulj zahtjeva puno hraniva

Pasulj ima velike zahtjeve i u kalcijumu. Prema dosadašnjim rezultatima ispitivanja potrebe pasulja u hranivima za ostvarenje visokih prinosa mogu se obezbijediti primjenom mineralnih đubriva sa sljedećim količinama čistih hraniva: 35-50 kg/ha azota, 70-80 kg/ha fosfora i 50-70 kg/ha kalijuma. Fosforna i kalijumova đubriva se 2/3 od ukupne količine zaoravaju u osnovnoj obradi, a 1/3 u predsetvenoj pripremi zemljišta, a azotna đubriva 1/3 u osnovnoj obradi a ostatak u predsjetvenoj pripremi zemljišta ili cjelokupna količina u predsetvenoj pripremi zemljišta. Neki autori preporučuju da se izvijesna količina fosfora i kalijuma koristi i za prihranjivanje. Međutim u sušnim uslovima, ovako prihranjivanje ne daje pozitivne rezultate, a ponekad može ispoljiti i negativan uticaj na prinos.

Stajnjakom je bolje đubriti predusjev nego ga koristiti pri sjetvi pasulja. Međutim, na zemljištima loših fizičkih osobina, naročito teških, pasulj se može direktno đubriti dobro zgorelim stajnjakom u količini od 20-30 t/ha.Na kiselim zemljištima obavezno treba unositi kreč ili saturacioni mulj.

Pročitajte: Sjetva pasulja – Dubina, rastojanje i količina sjemena

Berba pasulja tetovca

Suve mahune pasulja tetovca berite po suvom vremenu, bez vlage u vazduhu. Nakon toga ga rasprostrite na neko veliko platno i još par dana prosušite na suncu (preko noći ga sklonite na natkriveno mesto kako bi ga zaštitili od rose). Nakon toga ga odvojite od mahuna ručno ili u slučaju da imate veći prinos, prekrijte ga još jednom tkaninom i izgazite nogama jer ćete tako lakše odvojiti zrno od mahune. Očistite ga od pleve (koju možete staviti u kompost ili sa njom malčirati neko drugo povrće u bašti) i spremite na suvo i hladno mjesto.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]