Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo7 stvari koje redovno morate raditi u bašti tokom ljeta

7 stvari koje redovno morate raditi u bašti tokom ljeta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tokom ljetnjih mjeseci veoma je važno da više pažnje obratite na voće i povrće u vašoj bašti. To je veoma bitno, posebno jer ljetnje temperature mogu biti veoma visoke. Izdvajamo 7 veoma bitnih stvari koje morate redovno obavljati u vašoj bašti tokom ljeta.

1. Redovno ubirajte plodove

Biljke su tokom ljeta u procesu plodonošenja, zato je potrebno da plodove ubirate što češće. Što ih češće berete to će biljke češće rađati nove plodove.

Dešava se kod krastavaca, na primjer, da ukoliko na jednoj lozi imate jedan veliki plod koji sprječava ove manje da se razvijaju. Kada njega uberete ovi manji će se znatno brže razvijati i rasti. Najbolje je da plodove ubirate izjutra, jer su tada najsočniji.

2. Malčirajte redovno

Ako redovno malčirate spriječićete da voda iz zemlje tokom vrelih ljetnjih dana brzo ispari. Takođe, malč reguliše stepen temperature u zemljištu. Zato kada je napolju veoma toplo biljke će uvek imati za nekoliko stepeni nižu teperaturu. Ako malčirate biljke onda nećete morati toliko često da ih zalivate.

Preporučuje se da malčirate i biljke u bašti i u saksiji.

3. Zalivajte često

Jedan od glavnih razloga pucanja plodova voća i povrća jeste nedovoljna količina vode tokom ljetnjih mjeseci. Međutim, i preterane količine vode mogu biti problem. Naime, ukoliko previše zalivate vaše biljke plodovi neće biti sočni i sadržaće puno vode u sebi.

4. Đubrite svakog mjeseca

Za pravilan razvoj biljaka veoma je važno da đubrite svakog mjeseca, a da kompost dodajete sa strane. Dobro je i da zemljištu dodajete mineralna đubriva, ali i morsku travu ili alge koje imaju u sebi dosta nutrijenata koji će obogatiti vaše zemljište i biljke. A ako biljke imaju dovoljno minerala onda će ih imati i plodovi.

5. Vodite računa o šetočinama svakog dana

Pratite svakog dana da li se vaše biljke nisu našle na meti neki štetočine. Samo tako ćete na vrijeme reagovati i spriječiti ih prije nego što se prošire dalje. Ukoliko koristite neki od insekticida budite pažljivi i obavezno korisitite zaštitu prilikom prskanja.

Ako se ipak odlučite za mnogo zdravije i jednostavnije prirodne preparate pročitajte Riješite se štetočina i bolesti na vašem povrću pomoću luka i maslačka, Preparat od LJUTE PAPRIKE – Zaštitite povrće od NAJEZDE insekata!

6. Svakog dana skidajte oštećene listove

Listovi koji su oštećeni ili zaraženi skinite sa biljke da se bolest ne bi dalje širila. Držite svoje biljke urednim. Takođe, širenje bolesti se uspješno može sprečiti ukoliko na vaše biljke stavljate vruć kompost.

7. Redovno stavljajte kompost

Kompost možete praviti i napolje i unutra. Da biste uspešno napravili kompost pročitajte naš tekst Šta je kompost i kako ga napraviti?

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Jul je pravo vrijeme za proizvodnju KASNOG KUPSA!

Šta sijati i saditi u JULU

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI