Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo10 ključnih savjeta za uspješnu proljetnu sadnju i uzgoj blitve

10 ključnih savjeta za uspješnu proljetnu sadnju i uzgoj blitve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Blitva je popularno povrće koje se uzgaja zbog svojih nutritivnih vrijednosti i jednostavnosti uzgoja. Proljetna sadnja blitve ima posebnu važnost jer je to vrijeme kada se tlo zagrijava i postaje pogodno za uzgoj ove biljke. Kada se blitva pravilno posadi u proljeće, može se očekivati dobar rast i razvoj biljke tokom sezone. Osim toga, blitva se može saditi u više navrata tokom sezone kako bi se osiguralo kontinuirano opskrbljivanje svježim povrćem.

U ovom članku ćemo vam predstaviti deset savjeta koji će vam pomoći u proljetnom uzgoju blitve i osigurati obilnu žetvu ovog ukusnog i zdravog povrća.

  1. Odaberite pravo vrijeme: Blitvu možete saditi kad je prošla opasnost od mraza, a tlo se zagrijalo na najmanje 10°C. To je obično krajem aprila ili početkom maja, ovisno o klimatskim uslovima na vašem području.
  2. Pripremite tlo: Blitva voli dobro drenirano tlo bogato hranjivim materijama. Prije sadnje, pripremite tlo tako da ga očistite od korova, dodate kompost ili stajsko gnojivo te dobro izorite ili izgrabite.
  3. Sadite u redove: Blitvu najbolje je saditi u redove na razmak od 30-40 cm. U svaki red sadite sadnice na razmak od 20-30 cm.
  4. Dubina sadnje: Sadnice blitve treba saditi do dubine do koje su bile posađene u rasadniku. Ako sijete sjeme, posijte ga na dubinu od 2-3 cm.
  5. Zalijevanje: Sadnice blitve nakon sadnje treba dobro zaliti kako bi se osiguralo dobro uspostavljanje. Nakon toga, zalijevajte redovito tijekom sušnog razdoblja.
  6. Đubrenje: Blitvu treba đubriti nekoliko puta tokom sezone, a prvo đubrenje obavite oko mjesec dana nakon sadnje. Koristite đubriva bogata azotom , fosforom i kalijumom.
  7. Zaštita od štetočina i bolesti: Blitva je osjetljiva na neke štetnike i bolesti, poput lisnih uši, puževa i plamenjače. Povremeno pregledavajte biljke i uklanjajte zaražene dijelove. Ako je potrebno, možete primijeniti neškodljive pesticide kako biste kontrolirali štetnike.
  8. Berba: Blitvu možete početi brati kad naraste dovoljno velika, a to je obično nakon otprilike 50-70 dana od sadnje. Berite listove po potrebi, ostavljajući donje listove da bi se biljka mogla dalje razvijati.
  9. Sunčano ili polusjenovito mjesto: Blitva voli sunčano ili polusjenovito mjesto. Ako sadite blitvu na potpuno sjenovitom mjestu, može se dogoditi da biljke ne dobiju dovoljno sunčeve svjetlosti i ne razviju se dobro.
  10. Rotacija usjeva: Kako biste izbjegli bolesti i probleme s zemljištem, dobro je praktikovatzi rotaciju usjeva. To znači da svake godine mijenjate mjesto na kojem sadite blitvu s drugim povrćem. Tako ćete spriječiti da se bolesti i štetnici nakupljaju u tlu i osigurati da biljke dobiju sve potrebne hranjive tvari za dobar rast i razvoj.
 Ako želite u potpunosti da izbjegnete geške prilikom sadnje blitve pročitajte članak koji će upotpuniti vaše znanje o uzgoju ove kulture: Izbjegnite geške – Ovo morate znati o uzgoju blitve
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI