Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetLovorvišnja - Kraljica ukrasnog vrta: Sve što trebate znati

Lovorvišnja – Kraljica ukrasnog vrta: Sve što trebate znati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lovorvišnja (Prunus laurocerasus) je zimzeleni grm koji se može gajiti kao živa ograda ili kao samostojeći ukrasni grm. Evo nekoliko savjeta za uzgoj:

  1. Klima: Lovorvišnja se najbolje razvija u toplijim klimama, ali može rasti i u hladnijim područjima. Tolerantna je na sušu i zagađenje zraka.
  2. Tlo: Lovorvišnja preferira dobro drenirano tlo koje je bogato hranjivim materijama. Tlo treba biti umjereno kiselo do blago alkalno (pH 6-7,5).
  3. Sadnja: Najbolje vrijeme za sadnju je u rano proljeće ili kasnu jesen. Sadite lovorvišnju na dovoljnoj udaljenosti od drugih biljaka, a ako sadite kao živu ogradu, držite razmak između sadnica od 60-90 cm.
  4. Zalijevanje: Mlade sadnice treba redovno zalijevati kako bi se osiguralo dobro ukorijenjavanje i dobar rast. Nakon toga, lovoravišnja može podnijeti sušu, ali ga je ipak potrebno zalijevati u sušnijim razdobljima.
  5. Đubrenje: Lovorvišnja treba redovno đubrenje kako bi se održala zdrava i bujna. Prihranjivanje se obavlja u proljeće i ljeto, koristeći đubriva bogata azotom, fosforom i kalijumom.
  6. Orezivanje: Lovorvišnja se može orezivati tokom cijele godine, ali najbolje je orezivanje provesti u proljeće ili jesen. Prilikom orezivanja, uklonite oštećene, bolesne i slabe grane kako biste potaknuli rast novih izboja.
  7. Zaštita od štetočina i bolesti: Lovorvišnja je obično otporna na bolesti i štetočine, ali povremeno se mogu pojaviti štetočine poput grinje, tripsa i lisnih uši. Prskanje insekticidima može pomoći u kontroli ovih štetnika.

Pročitajte još nekoliko savjeta o proizvodnji lovorvišnje OVDJE

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI