Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako da podstaknete muškatle da procvjetaju - 6 korisnih savjeta za veći...

Kako da podstaknete muškatle da procvjetaju – 6 korisnih savjeta za veći broj cvjetova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Muškatle su popularne baštenske biljke zbog svoje ljepote i jednostavnosti održavanja. Međutim, ponekad se čini da ne cvjetaju onoliko koliko bismo želeli. Srećom, postoje načini da podstaknete muškatle da procvjetaju obilnije i duže. U ovom članku, predstavićemo vam 6 jednostavnih savjeta koji će pomoći vašim muškatlama da razviju više cvjetova i učine vaš vrt još ljepšim.

 6 korisnih savjeta kako da podstaknete muškatle da procvjetaju

Redovno zalivanje

Muškatle vole vodu, ali ne vole previše vlage. Zato ih zalijte redovno, ali pazite da ne pretjerate. Uvijek provjerite da li je zemlja oko biljke suva na dodir prije nego što ponovo zalijete.

Đubrenje

Đubrenje je ključno za zdrav rast i cvjetanje muškatli. Preporučujem vam da koristite tečno đubrivo bogato fosforom (P), koji podstiče cvjetanje. Đubrite muškatle jednom nedjeljno u proljeće i ljeti, a zatim smanjite đubrenje u jesen i zimu.

Uklanjanje uvele cvjetove

Kada su cvjetovi uveli, uklonite ih sa biljke. To će podstaknuti biljku da stvori nove cvjetove.

Pročitajte: Obratite pažnju na kojoj strani vam se nalazi terasa – Od toga zavisi kakve će vam biti muškatle

Orezivanje

Orezivanje je važno za podsticanje nove sadnje i povećanje cvjetanja. Oštrim makazama orežite biljku oko 1/3 ukupne visine. To će podstaknuti rast novih grančica, što će dovesti do više cvjetova.

Sunce

Muškatle vole puno sunca, ali ih treba zaštititi od direktnog sunčevog zračenja tokom najtoplijeg dijela dana. Neka vaše muškatle budu izložene direktnom suncu 4 do 6 sati dnevno.

Pročitajte: Kada i kako se sade muškatle – Koraci za uspješnu njegu omiljene cvjetne vrste

Razmak između biljaka

Muškatle treba saditi na udaljenosti od oko 15 do 30 cm. Ako su biljke preblizu jedna drugoj, to će smanjiti količinu svjetla i vazduha koju svaka biljka dobija, što može uticati na cvjetanje.

Napomena: Budite strpljivi. Ponekad može biti potrebno nekoliko nedjelja ili čak mjeseci da biste vidjeli rezultate. Važno je pratiti ove savjete redovno kako bi vaše muškatle rasle i cvjetale najbolje što mogu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI