Nedjelja, 26 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje10 činjenica o ružama zbog kojih ćete ih obožavati još više

10 činjenica o ružama zbog kojih ćete ih obožavati još više

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zapanjujuć oblik, veličina i nijanse čine ih omiljenim u dvorištima i baštama širom svijeta. Štaviše ruže mogu biti i  jestive, a u njihovim ukusima su često uživali stari Rimljani i Egipćani. 

1. Ruže su jedno od najstarijeg cvijeća

Arheolozi su otkrili fosile ruža koji datiraju čak 35 miliona godina.

Prema Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda, ruže su najstarija vrsta biljaka koja se uzgajala u dekorativne svrhe. Dokumenti iz 50. godine nove ere sugerišu da su stari Rimljani uzgajali cvijeće na ogromnim plantažama i lokalnim staklenicima da bi obezbijedili snabdijevanje ljekovitim ekstraktima, sastojcima za kuvanje i ukrasima tokom cijele godine. Stari Rimljani su koristili ruže za ukrašavanje zgrada, namještaja i ljudi, dok su latice korišćene za pravljenje ružinih tepiha i šetališta.

Postoje dokazi koji datiraju pre 5.000 godina kada su Kinezi i Japanci stvarali vrtove ruža, iako nije poznato da li su to bili iz ukrasnih razloga.

Pročitajte: Ako želite da vam ruže bujno cvjetaju, ovaj korak nikad ne smijete da preskočite

2. Ruže mogu da žive veoma dugo

Što je još šokantnije, najstarija živa ruža stara je 1.000 godina. Raste na zidu katedrale u Hildesheimu u Njemačkoj i njeno prisustvo je dokumentovano od 815. godine nove ere. Prema legendi, ružin grm simbolizuje prosperitet grada Hildesheima.

3. Možete jesti ruže

Iako većina ljudi gaji  ruže u baštu samo zbog izgleda, ruže imaju dugu istoriju korišćenja kao hrana i lijek. Ruže su klasifikovane kao „bilje“.

Njihove latice su jestive, a ružina vodica se često dodaje želeima ili džemovima, a koristi se i kao dodatni ukus u indijskim i kineskim jelima.

Ako koristite ruže kao hranu, ona trabaju biti bez hemikalija. Ne koristite ruže koje su prskane pesticidima ili bilo kojim drugim hemikalijama, takođe nemojte koristiti rezane ruže iz cvjećara ili supermarketa jer su uzgajane sa mnogo hemikalija.

4. Poznato je da su neke vrsta ruža pune vitamina C

One takođe raste kao voće u obliku bobica koje se obično naziva „šipak“. Plod može biti narandžast, crven, tamno ljubičast ili čak crn. Šipak je prepun vitamina C i može se osušiti da bi se napravio osvježavajući čaj. Zbog toga se šipak ponekad koristi za pravljenje džema, želea i marmelade.

5. Njihov miris se koristi za pravljenje parfema

Svi znamo za izreku: Stani i pomiriši ružu.

Pa, nisu slučajno baš ruže izabrane za ovu frazu; njihova divna aroma je popularan cvjetni miris i čak se koristi u mnogim parfemima.

Konkretno, ružino ulje je kroz vijekove važan sastojak u industriji parfema. Proces vađenja ružinog ulja iz cvijeća zahtjeva ogromnu količinu ruža; od dvije hiljade ruža proizvodi se samo jedan gram ulja.

Činjenica: U dolini ruža u Bugarskoj proizvodi se 85% ružinog ulja u svijetu, kako prenosi sajt thesmellofroses.com

Miris ruže je jedna od najcjenjenijih karakteristika ovog cvijeta. Grci i Rimljani su pravili parfeme od ruže i do danas je njihov miris važan element u mnogim najboljim i najuspješnijim svjetskim parfemskim mješavinama.

Pročitajte: Kako uzgajati ruže na balkonu – Nekoliko savjeta za zagarantovan uspijeh

6. Svaka boja ruže ima drugačije značenje

Svi znaju da su ruže dugo bile simbol ljubavi, ali izbor boje takođe igra ulogu u tome šta ruža simbolizuje. Takođe je važno naglasiti da se značenja mogu razlikovati u različitim kulturama.

Sljedeće boje ruže u zapadnom svijetu se obično povezuju sa sljedećim značenjima:

  • Crvena: Ljubav i romansa
  • Pink: gracioznost i elegancija
  • Žuta: prijateljstvo i veselje
  • Bela: čistoća, nevinost i duhovnost
  • Narandžasta: Entuzijazam i energija

7. Ne postoji takva stvar kao što je crna ruža ili plava ruža

Žao nam je na razočaranju, ali ne postoje „crne“ ruže. Ono što se ponekad može nazvati crnom ružom zapravo je tamnocrvena ruža. Dobar primjer je „Turska crna ruža“, rasa koja ima tamne crvenkasto-grimizne boje.

8. Ruža je američki nacionalni cvijet

Predsednik Ronald Regan je 20. novembra 1986. zvanično proglasio ružu nacionalnim cvjetnim amblemom Sjedinjenih Država. Učinio je to dok je stajao u čuvenom ružičnjaku Bijele kuće.

9. Džordž Vašington i Abraham Linkoln, povezani su sa ružama, direktno i indirektno.

Džordž Vašington je bio prvi uzgajivač ruža u Sjedinjenim Državama, a sortu je čak nazvao po svojoj majci Meri Vašington.

Pročitajte: Kako se gaje patuljaste ruže – Vrijeme sadnje, zemljište, prihrana, zalivanje, orezivanje

10. Najskuplja ruža prodata je za milione dolara

Uzgajivač ruža Dejvid Ostin potrošio je 5 miliona dolara za stvaranje hibrida boje kajsije tokom 15 godina. Ruža Julija prodata je za 15,8 miliona dolara 2006. godine, što je takođe učinilo najskupljom sortom ruže na svijetu.

Kada su u pitanju ruže, ima ih više nego što se na prvi pogled čini. Naravno, ruže su poznate po svojoj ljepoti i simboličkom značenju, ali su takođe nevjerovatno zanimljiv cvijet sa bogatom istorijom.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

blitva

Hladna salata od blitve za vrele dane koji stižu

Nije baš biljka ovog podneblja, ali se dobro primila i zauzela svoje mjesto i u našem jelovniku. Blitva je zdrava, ukusna, lako se gaji,...