Četvrtak, 23 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako uzgajati ruže na balkonu - Nekoliko savjeta za zagarantovan uspijeh

Kako uzgajati ruže na balkonu – Nekoliko savjeta za zagarantovan uspijeh

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ruže mogu uspijevati i na najmanjem balkonu.

1. Smjestite ih na primjeren dio balkona

Ruže mogu uspjeti na gotovo svakom balkonu, no izuzetak su oni okrenuti prema sjevernoj strani svijeta. Naime, ružama je potrebna veća količina sunca barem tokom većeg dijela dana, a sjeverna strana balkona to im ne može pružiti.

No jednako tako ne mogu ni čitav dan biti izložene jakom južnom suncu pa ih nastojte smjestiti na istočnu, zapadnu, jugoistočnu ili jugozapadnu stranu svoga doma. Ako vam sam balkon to ne dopušta, uvijek ih možete smjestiti na vanjsku prozorsku dasku koja je okrenuta jednoj od navedenih strana.

2. Uzmite u obzir vrste ruža

U botanici je zabilježeno više od 14 hiljada ruža, od kojih ne može svaka opstati u jednakom okruženju. Dok neke mogu izdržati na debelim minusima, druge su primjerene za tropske krajeve i temperature koje se penju do 40 stepeni. Zato ruže za svoj balkon treba odabrati u skladu s klimatskim podnebljem u kojem živimo.

U našim krajevima dobro uspijevaju minijaturne i patuljaste ruže, a upravo su one idealne i za stvaranje prave bajke na balkonu. Promjerom nešto manje od uobičajenih ruža, svojim snažnim mirisom i obiljem cvjetova u jednom grmu nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Želite li ipak na svome balkonu imate ruže većih dimenzija, možete posegnuti za tzv. hibridnom čajevkom, ružom tamnocrvene boje koja je izuzetno izdržljiva na vanjske promjene. Nema tako intenzivan miris kao patuljaste i minijaturne ruže, no zato je znatno manje zahtjevna te cvjeta sve od proljeća do kasnog ljeta.

Pročitajte: Kako se gaje patuljaste ruže – Vrijeme sadnje, zemljište, prihrana, zalivanje, orezivanje

3. Pravilno odaberite saksije

Želite li na balkonu uzgojiti pravi grm ruža, treba posegnuti za srednjim i velikim saksijama, čija dubina, kao i promjer, mora biti barem 40 centimetara. S druge strane, za ranije spomenute patuljaste ruže, biće dovoljna saksija čiji je promjer 20-30 cm, kao i dubina. Potrebno je osigurati i primjerenu drenažu pa svakako imajte na umu da saksija na svome dnu mora imati rupice za odlivanje viška vode.

Pročitajte: Ruže u saksijama – Savjeti za uspješnu sadnju i njegu

4. Primjereno ih zalivajte i hranite

Kada je riječ o zalivanju, ruže su biljke koje vole vodu, a napose im je potrebno osigurati je tokom ljetnih vrućih dana. Štaviše, grm ruže trebao nedjeljno primiti pet do šest litara vode, pa i više ako je riječ o većem i vrlo rascvjetanom primjerku.

Pritom je potrebno pripaziti da se voda nanosi direktno na zemlju, a nikako na lišće jer kapljice vode tokom vrućih dana mogu ostaviti trajne posljedice na njemu. No važno je znati i da ruže zahtijevaju dodatnu brigu pa svake dvije do tri sedmice u vodu kojom ćete ih zalivati dodajte tečno gnojivo namijenjeno upravo ružama.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI