Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBiljka troskot veoma efikasan prirodni lijek koji okrepljuje organizam

Biljka troskot veoma efikasan prirodni lijek koji okrepljuje organizam

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Raste uz vodu, u jarugama i na vlažnom tlu. Biljka troskot (lat. Polygonum aviculare) veoma je efikasan lijek protiv bolesti srca, jetre, želuca, bubrega i pluća, veoma često koristi se i u terapiji oboljenja ženskih reproduktivnih organa.

Biljka troskot ili drugi naziv solomonov pečat, kako još u narodu zovu ovu jednogodišnju zeljastu biljku, karakterističnih modro zelenih listova i bijelih ili svijetlo ljubičastih cvjetova, raste kao korov uz puteve, oranice, jarke, ali može se vidjeti i u vrtovima i dvorištima.

Cvijeta sitnim bijelim cvjetovima od lipnja do listopada. Biljka je ljekovita, sasvim mladi listovi i vrhovi su jestivi.

Pročitajte: Dragoljub – Ukrasna biljka koja čuva zdravlje

Biljka troskot kao lijek

Ova biljka sadrži dragocjene sastojke kao što su tanini (4%), flavonski heterozidi, vitamine C i A, vosak, sluz, smolu, šećer i silikate, a njeni najljekovitiji dijelovi, koji se sakupljaju u proljeće i ljeto, su listovi i mladi vrhovi stabljike.

Troskot je godinama poznat kao lijek za takozvane “ženske” bolesti, ali je izuzetno efikasan i u liječenju kardiovaskularnih oboljenja jer stimuliše rad srca. Izvrsno je sredstvo za zaustavljanje povraćanja krvi, liječenje katara želuca i čireva u želucu. Koristi se, inače, za grgljanje kod upala grla i ždrijela.

Spolja se koristi za ispiranje starih i zapuštenih rana. Otvorene rane po nogama oblažu se svježe izgnječenom biljkom, čime se ublažuju bolovi i rane brzo zacjeljuju.

Kao lijek za čaj od troskota koristi se osušen nadzemni dio biljke. Troskot biljka kao lijek se primjenjuje kod krvarenja hemoroida jer zaustavlja krvarenje, kao i kod proširenih i upaljenih vena, zatim za zaustavljanje proliva i protiv noćnog mokrenja. Prema tome, u narodnoj medici troskot kao lijek se upotrebljava za izmokravanje, razrijeđivanje sekreta u plućima, te kao sredstvo za iskašljavanje, za upaljenu sluzokožu i kožu…

Pročitajte: Sve o ruzmarinu na jednom mjestu

Čaj od troskota kako se priprema

Potrebno je malu kafenu kašiku usitnjene biljke preliti sa 2 dl hladne vode, te zagrijavati do ključanja. Potrebno je da se kuva 5 minuta, a onda skloniti i ostaviti tako još 10 minuta. Potom procjediti čaj od troskota i piti 3 šoljice dnevno, prije svakog obroka.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI