Nedjelja, 4 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAko želite da vam ruže bujno cvjetaju, ovaj korak nikad ne smijete...

Ako želite da vam ruže bujno cvjetaju, ovaj korak nikad ne smijete da preskočite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ruže možemo orezivati i u jesen i proljeće. Kada i kako ćemo to uraditi zavisi isključivo od vrste ruža koja raste na našem vrtu ili balkonu.

Tako je u jesen potrebno orezati ruže iz porodice čajevki i floribunda kako se njihove grane ne bi slomile pod teretom snijega. Tek kada dođe proljeće, na red dolazi pravo orezivanje, a možete krenuti već sad kako biste ih čim pre priredili za cvjetanje.

Najprije je potrebno odstraniti suvo lišće i drvenaste, smeđe dijelove stabljike i mladice. Dužina mladica koje ćemo ostaviti takođe zavisi od vrste ruže – za čajevke i floribunde mladice treba da budu do 20 cm dužine, a kod grmolikih ruža dvostruko duži – do 40 cm. Upravo na tim mladim izdancima izrastaće cvjetovi, piše Večernji list.

Pročitajte: Mini ruže – Savjetujemo kako ih njegovati da bujno cvjetaju

Kod ruža penjačica treba ostaviti samo one glavne, deblje grane i njih pričvrstiti za potporanj uz koji rastu. Izdanke ovih ruža ćemo skratiti na 10 do 15 cm. Što više grana na penjačicama budete ostavili, oni će biti bujniji i teži pa ćete ih teže usmjeravati tokom cvatnje.

Nakon tog temeljnog orezivanja u prvoj polovini marta, narednih mjeseci ružama je potrebno povremeno zeleno orezivanje, odnosno uklanjanje ocvalih cvjetova. Pazite pritom da siječete cvjetove zajedno s jednim do dva listića ispod njega.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI