Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se gaje patuljaste ruže - Vrijeme sadnje, zemljište, prihrana, zalivanje, orezivanje

Kako se gaje patuljaste ruže – Vrijeme sadnje, zemljište, prihrana, zalivanje, orezivanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Patuljaste ruže predstavljaju izvrsnu dekoraciju kako u bašti, tako i u zatvorenim prostorijama ili balkonima. Različitih upečatljivih boja i malih dimenzija, patuljaste ruže mogu biti idealan izbor za ukrašavanje staza ili u kombinaciji sa niskim četinarima, ali i unijeti boju u svaku prostoriju ili terasu, jer ih male dimezije čine pogodnim za uzgoj u saksiji.

Ove biljke dostižu veličinu od 10 centimetara pa naviše, uglavnom im se visina kreće oko 50 centimetara. Cvjetaju tokom cijele sezone i pokazuju izdržljivost na niske temperature.

Zemljište i sadnja

Ove biljke koje dostižu punu veličinu za kratak vremenski period zahtjevaju blago kiselu zemlju. Preporučuje se da sat vremena prije sadnje korijen bude umočen u posudu sa vodom.

Kod sadnje je potrebno blago pritisnuti zemlju kako bi korijen što bolje došao u dodir sa istom. Takođe, važno je obratiti pažnju da sitna zemlja bude bliže korijenu, dok se zemlja koja je krupnija stavlja preko, odozgo.

Kada je uzgoj u saksiji u pitanju, potrebno je obezbijediti adekvatan supstrat kako bi se osigurao kontinuiran rast korijena.

Sade se od februara do kraja juna. Kod sadnje je važno obratiti pažnju na temperaturu, najniža temperatura treba da bude šest stepeni, a ukoliko se sadi napolju i temperatura premašuje 20 stepeni, potrebno je saditi je uveče.

Takođe, kod sadnje u bašti potrebno je obratiti pažnju da ruža bude na osunčanom prostoru jer voli svjetlost u velikim količinama. Kada je vjetar u pitanju potrebno je osigurati poziciju gdje će biti zaštićena od udara vjetrova jer su osjetljive na isti, posebno na snažne, zimske vjetrove.

Pročitajte: Ruže u saksijama – Savjeti za uspješnu sadnju i njegu

Kada je sadnja u saksiji u pitanju, važno je da ona bude makar 40 centimetara duboka i 25 centimetara široka. Ukoliko korijenu postane tijesno biljka se mora prebaciti u saksiju gdje će korijen moći neometano da se širi.

Odgovara im hladnija podloga jer ukoliko je zemlja pregrijana to može ugroziti korijen.

Kada je o prihrani riječ, patuljastim ružama je potrebna kada novi listovi počinju svoj razvitak. Idealna kombinacija za đubrenje treba da sadrži azot, fosfor i kalijum u razmjeri 5:9:6. Kod prihrane je preporuka da se koristi trećina količine koja bi se upotrebila za klasične ruže.

Zalivanje

Patuljaste ruže, koje su veoma popularne među početnicima u uzgoju cvijeća, vole dosta vode. Prilikom zalivanja važno je da se ne kvase listovi da se ne bi pojavile gljivice. Preporuka je da se patuljaste ruže zalivaju kišnicom ili odstajalom vodom.

Ljeti se zalivaju obilno, dok je zimi preporuka da se zalivaju umjereno. Način na koji je najbolje provjeriti da li zemlja ima dovoljno vode je da se pritisne prstom.

Preporuka kod patuljastih ruža u saksiji je da se stavi tacna ispod saksije kako bi višak vode tu oticao, a takođe naglašava se značaj adekvatne drenaže kako bi se spriječilo preveliko zadržavanje vlage. Usljed velike količine vlage dolazi do pojave gljivica.

Patuljaste ruže vole svjetlost

Patuljaste ruže zahtjevaju svjetlost makar pet sati na dnevnom nivou, jer u suprotnom neće cvjetati. One same pokazuju nedostatak svjetlosti tako što se njihova stabljika okreće u pravcu izvora svjetlosti.

Kada je uzgoj u zatvorenim prostorijama u pitanju, ova biljka uspijeva u prostorijama sa puno svjetlosti, te je najbolje držati u blizini prozora.

Pročitajte: VRIJEME JE ZA RUŽE – Savjeti za uzgoj bez greške!

Orezivanje i bolesti

Preporuka je da se patuljaste ruže orezuju na jesen. Orezivanjem se uklanjaju suve i mrtve grane, podstiče rast patuljaste ruže i oblikuje ista. Orezivanje je potrebno obaviti pod uglom od 45 stepeni tako da se njena veličina smanji na polovinu.

Ukoliko se javi gljivično oboljenje kod patuljastih ruža ono se manifestuje pojavom crnih tačkica na listu. Osjetljive su na pepelnicu, kao i na biljne vaši koje mogu imati veći uticaj nego kod klasičnih ruža.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI