Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZimski jasmin - Gdje ga posaditi i u kojim situacijama je koristan?

Zimski jasmin – Gdje ga posaditi i u kojim situacijama je koristan?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zimski jasmin cvijeta od januara do marta. Cvjetovi su najčešće žuti. U lijepo uređenim parkovima i vrtovima i u toku zime možemo vidjeti žbunove sa sitnim žutim cvjetovima. To je zimski jasmin.

Višegodišnji žbun zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) pripada porodici Oleaceae. Latinsko ime u prevodu znači “goli cvijet” jer se cvjetovi pojavljuju na ogoljenim dugim, poleglim granama. Listići su sjajni, u obliku pera. Porijeklom je iz Kine.

U našim krajevima to je listopadni žbun. Ukoliko je zima blaga može nas “počastiti” cvjetovima već u novembru. Uobičajeno je da cvjeta od januara do marta. Cvjetovi su najčešće žuti, ali ima i formi sa bijelim cvjetićima.

U odnosu na jasmine koji cvjetaju u proljeće, cvjetovi zimskog jasmina ne mirišu.

Gdje posaditi zimski jasmin

Zimski jasmin voli sunčana ili blago zasijenjena mjesta i propusnu podlogu. Podnosi i zemljišta slabijeg kvaliteta.

Brzorastuća je forma i za godinu dana naraste i do jednog metra. Sadi se za niže žive ograde ili u kombinaciji sa drugim biljkama.

Ne voli hladne vetrove, pa ga treba posaditi na zaštićenom mjestu ili uz zid kako vjetar ne bi oštetio mlade grane.

Ako izmrzne nadzemni dio biljke obnoviće se mladim izbojima iz korijena, koji će cvjetati već iduće zime.

Sadnju treba obaviti u kasnu jesen ili u kasno proljeće, kada prođe opasnost od mrazeva.

Možemo ga razmnožiti poludrvenastim reznicama. Reznice odsiječemo u julu-avgustu ili decembru i zabodemo u pjeskovit supstrat. Takođe, moguće je razmnožiti ga polijeganjem grana koje lako ožile.

Ovaj žbun možemo orezati, ako je neophodno. Orezivanje obaviti u rano proljeće odmah nakon precvjetavanja svake četvrte godine i tada grane skratiti za 1/3.

Koristan i otporan žbun

Zimski jasmin, osim što je lijepa ukrasna biljka, je i koristan, pa ga pejzažne arhitekte često predlažu za sadnju na terenima koja su nagnuta.

Pošto je otporan na zagađenje vazduha, veoma je pogodan za sadnju u gradskim baštama, parkovima, uz puteve ili veće saobraćajnice.

Sadi se i kao visoki pokrivač zemljišta. Na padinama čuva zemljište od urušavanja jer se padajuće grane ukorijenjuju i fiksiraju tlo.

Izvor: poljosfera.rs

PROČITAJTE:

DUNJARICA – Otporna zimska puzavica fantastičnog izgleda

MAGNOLIJA – Drvo raskošnog cvijeta koje će vašem dvorištu dati kraljevski izgled

MIMOZA – Stidljiva ljepotica ljekovitih svojstava

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI