Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMIMOZA - Stidljiva ljepotica ljekovitih svojstava

MIMOZA – Stidljiva ljepotica ljekovitih svojstava

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mimoza – Osim što je vrlo dekorativna, ova zimzelena biljka čija je kolijevka Australija, ima i ljekovita svojstva. Kako sadrži tanine, etarsko ulje, palmitinsku i sirćetnu kiselinu, mimoza u vidu čaja jača imunitet, pomaže u zarastаnju rana i dobar je antiseptik.

Mirna ljepotica

Mimoza, spada u mirne i skromne ljepotice. Oni koji su imali iskustva da je “udome” znaju da ona svoju ljepotu pokazuje samo kada je sve oko nje mirno: pri najmanjoj smetnji sklapa listiće, a tek poslije 20 minuta ih ponovo otvara.

Mimoza je u mnogim kulturama simbol žene, emancipacije, slobode i osjećajnosti. U Italiji, Rusiji i Francuskoj vezuje se za Međunarodni dan žena, pa je tradicija da se damama za taj praznik poklanja buket mimoza. Uz to, mimoze su i simbol besmrtnosti i vaskrsenja, raskoši i moći, ali i poštovanja, pa ako nekom želite da učinite “plezir” , poklonite mu mimozu.

Veoma ljekovita

Ova biljka je na istoku – u Burmi, Laosu i na Tajlandu sastojak supa i omleta, a med koji se od nje pravi poseban je delikates. Ne kristališe, a odlikuje se blagom cvjetnom aromom i delikatnom teksturom. Oni koji su ga probali tvrde da je i veoma ukusan!

Osim za jačanje imuniteta, grančice žute mimoze se upotrebljavaju za spravljanje čaja koji pomaže kod upale grla i veoma lako se pravi: u 2,5dl ključale vode sipati dvije kašičice sitno isjeckanih grančica i kuvati na slabijoj temperaturi 30 minuta, pa skloniti i ostaviti 15 do 20 minuta. Procijediti i ispirati upaljeno grlo grgoljanjem.

Stidljiva i “pametna”

Vrsta Mimosa pudica koristi se od davnina u ajurvedskoj medicini: pastom od mimoze tretiraju se hemoroidi, mljeveni korijen zaustavlja krvarenje, a sok od svježeg lista blagotvoran je kod čireva na koži.

Mimoze su generalno u stanju da prilagode svoje ponašanje saznanjima za samo nekoliko sekundi, a mimoza pudica prednjači u tome. Ovo su zaključili naučnici Centra za evolucionu biologiju pri Univerzitetu u Pertu, a vođa tima istraživača dr Monika Gaglijano istakla je da ove biljke nekoliko nedjelja pamte ono što su naučile, čak i ako se spoljašnji uslovi promjene.

Pretpostavlja se da im ovu vještinu omogućava signalna mreža na bazi kalcijuma, koju sadrže ćelije biljke. Gaglijano je objavila i rad u kojem tvrdi da biljke imaju sposobnost da govore putem zvuka…Stidljive, skromne i – pametne…

Inače, mimoza oduvjek predstavlja simbol vjernosti. Postoji legenda po kojoj je mimoza ovekovečena kao simbol zabranjene, i vjerne ljubavi dvoje mladih: sirotog ribarevog sina i bogate devojke koja je voljela žutu boju. Ostalo je zabilježeno da je mirisno žuto cvijeće mimoza tada niklo na mjestu gdje je umro taj ljubavni par.

Izvor: Novosti – Bilje i zdravlje

PROČITAJTE:

Kamilicu nipošto nemojte miješati sa ovim lijekovima

Rtanjski čaj – Ljekovitost, recepti i upotreba

Tinktura od GLOGA I RAKIJE – Reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI