Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDUNJARICA - Otporna zimska puzavica fantastičnog izgleda

DUNJARICA – Otporna zimska puzavica fantastičnog izgleda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dunjarica, latinski naziv Cotoneaster. Pripada porodici Rosaceae, a porijeklom je iz Kine, dok se u Evropi kultiviše početkom XX vijeka.

Opis biljke

Dunjarica je niska ukrasna biljka. Zimzelena je i puzajućeg rasta. Njena visina je do 60 cm u visinu i 1,5m u širinu. Koristi se kao grm, kao ograda, kamenjari se ukrašavaju uz pomoć patuljaste vrste dunjarica. Sjajno izgledaju i kada ih pustimo da pužu preko zidića. Listovi su joj veličine od 5 do 15cm. Kod listopadnih dunjarica jesenje lišće je predivnih boja, zimzeleni listovi su u kombinaciji sa njenim crvenim plodom pravi ukras našeg vrta. Njen list je finog ukusa, pa je jako primamljiv i pticama. U vrijeme cvjetanja stalni posjetioci su im vrijedne pčelice i šareni leptiri, jer su im posebno ineteresantni mali bijeli cvetići naše dunjarice. Plodovi dinjarice su otrovni.

Vrste dunjarice su: Cotoneaster dammeri – zimzeleni ili poluzimzeleni žbun kome pri nižim temperaturama lišće crveni i opada. Ona je patuljasta puzavica visine do 60 cm. Uglavnom njen uzgoj je u dekorativne svrhe. Koriste se kao prekrivači tla. Cotoneaster horizontalis – je takođe poluzimzelena vrsta dunjarica, bogata tamno zelenim lišćem, koji ostaju na svojim granama do kasne jeseni. Grane su joj lepezasto raširene bogate cvjetićima bijele i ružičaste boje. Dostiže visinu do 80 cm, a grane koje se pružaju mogu biti i do 2 m.

Sadnja i uzgoj

Izabraćemo fino osunčano mjesto, koje može biti i u polu sijenci. Najpogodnije vrijeme kada ćemo izvršiti sadnju jeste u jesen. Mladicu trebamo posijjati u sviježe, meku zemlju, poroznu sa malo pijeska i treseta. Možemo je saditi pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim cvijećem. Takođe odlično podnosi sadnju na padinama, koje je teško održavati košenjem. Ona gustim rastom spriječava širenje korijena u širinu. U principu odlična je za saradnju i uglavnom će uspijevati na svakom zemljištu. Mladu biljku potrebno je fino zalivati. Moramo samo voditi računa da ne pretjeramo sa zalivanjem kako ne bi doslo do truljenja. Redovno zalivanje potrebno joj je samo nakon sadnje , jer kada razvije svoj jak korijen postaje jako otporna na sušne periode.

Njega i održavanje

Dunjarica je jako skromnih zahtjeva, veoma otporna biljka. Odlično podnosi sušne periode, još će i uživati u punom sjaju sunca. Prilagodljiva je svakom tlu, ali najviše joj odgovara umjereno plodna i dobro propustljiva zemlja. Orezivanje joj nije potrebno. Možemo pustiti našu ukrasnu biljku da jednostavno puže i poprimi svoj prirodni oblik. Jedino na šta trebamo obratiti pažnju su suve i oštećene grane. Njih samo trebamo ukloniti sa biljke na proljeće. Ukoliko ovu biljku uzgajamo kao živu ogradu onda joj orezavanje potrebno i vrši se nakon cvjetanja biljke.

Dunjarice koje prekrivaju tlo otporne su na mraz. Pomoću trimera za živu ogradu možemo je oblikovati , kako bi se ljepše uklopila sa okolinom i ona sama izgledala zanosnije. Mlade biljke potrebno je rezati na proljeće, na pola dužine grana od prethodne godine kako bi čitava građa biljke bila čvršća i više razgranata.

Ukoliko želimo lijepo da je njegujemo i održavamo moramo se jedino paziti bolesti. Karantenska bolest manifestuje se tako što joj se suše cvjetovi, listovi postau smeđe crvene boje, suše se, ali ne otpadaju nego samo tužno vise na biljci. Na granama tad mogu da se pojave izgrasline iz kojih izlazi bijela ili smeđa izlučevina. Ova bakterijska bolest može se prenijeti sa biljke na biljku u vrijeme oprašivanja, vjetrom ili kišom. Takođe zaraza se može prenijeti i makazama. Za preventive može se koristiti fungicide. Ukoliko na vrijeme uočimo simptome dovoljno je samo da odstranimo zaražene delove i da ih spalimo.

Razmnožavanje

Dunjarica može se razmnožiti reznicom krajem ljeta ili svojim sjemenom u proljeće. Jako se lako zakorijenjuje, što i sam proces razmnožavanja čini jednostavnijim.

Izvor: cvecarstvo.com

PROČITAJTE:

Rododendron – Zimzelena biljka koja cvjeta već krajem zime

MAGNOLIJA – Drvo raskošnog cvijeta koje će vašem dvorištu dati kraljevski izgled

DRVO ŽIVOTA ILI JUKA – Dekorativna i nezahtjevna biljka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI