Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMAGNOLIJA - Drvo raskošnog cvijeta koje će vašem dvorištu dati kraljevski izgled

MAGNOLIJA – Drvo raskošnog cvijeta koje će vašem dvorištu dati kraljevski izgled

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Magnolija, latinski naziv Magnolia, je prelijepo ukrasno drvo. Familija ovog drveta Magnoliaceae. Magnolija vodi porijeklo iz Sjeverne Amerike. Ime je dobila po slavnom botaničaru Pjeru Magnolu, koji je bio poslat u svijet kako bi prikupljao biljke. Ova prelijepa ukrasna biljka na svojoj krošnji broji pregršt cvjetova.

Njeno cvijeće je zaista raskošno i bogato, pretežno bijele, purpurne i ljubičaste boje. Kod magnolije se prvo pojavljuju krasni cvjetovi, pa tek onda listovi. Cvjetovi se pojavljuju tokom jula i avgusta, a njihova veličina iznosi 15 cm u dužini i u širini do 30 cm, i veoma su mirisni. Cvijeće u njenoj krošnji odaje zaista veličanstven izgled našem vrtu. Ona je zimzeleno drvo koje dostiže visinu i do 10 m.

Neke od vrsta magnolije su:

Magnolija kobus, koja je jedna od najotpornijih vrsta. Njeni cvjetoli su bijele boje i pojavljuju se u martu ili aprilu. Za njeno gajenje potrebna je hranljiva, umjereno vlažna zemlja. Takođe je veoma otporna na mraz.

Mangolia stellata, poznata kao zvezdasta mangolija. Ona ne raste brzo i potiče iz Japana. Njeni cvjetovi su blijedo roze ili sniježno bijele boje.

Magnolia soulangeana, se uzgaja u Evropi već 300 godina. Obrazuje omanje drvo ili poširoki grm. Njeni cvjetovi su zvonastog oblika, pustrporno ružičaste boje, eliptičnog i ovalnoog oblika. Najpogodnija je za manje vrtove i cvijeta već nakon godinu dana od sadnje, dok ostale magnolije cvjetaju poslije četiri godine.

Sadnja magnolije

U bašti ćemo odabrati mjesto gdje ima dosta sunčeve svjetlosti za početak. Kada iskopamo rupu dubine, širine i dužine 40 cm, u dno rupe sipaćemo hranljivo đubrivo koje je namijenjeno za sadnju žbunja. Može se koristiti i obično đubrivo uz dodavanje pijeska. Nakon pripremljene zemlje, stavljamo grm u sredinu rupe. Nije potrebno da skidamo zemlju koja se već nalazi na korijenju. Vratićemo zemlju okolo, zatim ćemo našu ukrasnu biljku da zalijemo. Nakon sadnje potrebno ju je zaliti baš obilno. Oko drveta ćemo posuti usinjenu koru drveća. Ovo nežno i graciozno drvo najbolje je saditi u proljeće. Možemo je posaditi po sredini livade, kako bi najviše do izražaja došla njena veličanstvenost.

Razmnožavanje

Razmnožavanje mangolije vrši se iz sjemena i reznicama. Njeno sjeme čuva se u sanducima u pijesku i tresetu. Temperatura na kojoj se nalazi trebala bi biti do 5 stepeni. najpogodniji period za sadnju sjemena je jesen ili proljeće. Kada prođe od 90 do 180 dana koliko se čuva seme započinjemo razmnožavanje.

Na oko pola cm se stavlja sjeme. Prije potpunog nicanja naše biljčice zahtjevaju zalivanje i zasjenjivanje do kraja ljeta njene prve godine. Grana koja se nalazi do zemlje se polaže u zemlju. Kraj položene grane treba da viri iz zemlje. Preko toga možemo staviti kamen ili nešto jako da grana ne bi izašla iz zemlje. Nakon nekoliko mjeseci dobićemo novu biljku. Ožiljavanje reznica se vrši jedino sa fito hormonom. Poslije prvog, možda i drugog cvjetanja uzećemo poluodrvenelu reznicu, umočićemo je u hormone i posaditi u zemlju. Kada prođe malo duže od dva mjeseca trebalo bi da pusti žile.

Magnolija – Gajenje i uzgoj

Njeno gajenje moguće je i u toplijim krajevima i to veoma uspješno. Uspijeva na svježim i bogatim zemljištima, koje je rastresito, blago kisele reakcijei koje zadržava vlagu. Potrebno joj je obijezbediti polu sjenku, ne prija joj baš da bude izložena direktnom suncu. Neke otpornije vrste ove ukrasne biljke mogu bolje da podnesu sunčeve zrake. Ne bismo je trebali saditi blizu nekih biljaka. Ona treba da ima dovoljno prostora da se razvija i cvjeta u njenom punom sjaju. Isto tako potrebna joj je zaštita od zečeva koji obozavaju da grickaju ukunu mangoliju. Najbolje bi bilo postaviti neku mrežastu zaštitu u te svrhe.

Njega i održavanje lijepe mangolije

Naša ukrasna biljka zahtjeva i zaštitu od mrazeva i hladnih vjetrova. Potrebno ju je i prihranjivati kako bi se što bolje razvijala i cvjetala. Prihranjivanje se vrši jednom godišnje, đubrivom koji u svom sastavu nema kreč. Takođe jednom godišnje trebamo dodati zemljištu dodati kiselu zemlju.

Kisela zemlja uglavnom se nalazi ispod borova.

Orezivanje

Vrši se prorjeđivanjem gustih grana. Treba im se odstraniti uspravna grana, koju još nazivamo i vodopija, a rezove da premažemo kalemarskim voskom.

Zalivanje

Mangoliji je redovno zalivanje potreno u prvih nekoliko godina od sađenja, a kasnije se treba zalivati samo ljeti.

Zanimljivosti

Magnolija označava otmenost i dostojanstvo. Njen bijeli cvjet ukazuje na nevinost., a na nestrpljivost i nemirnost, vjeruje se da ukazuje ukoliko nekom poklonite magnoliju koja je prerano procvjetala. U feng shuji filozofiji magnolija takođe ima simbolično značenje. Bijela magnolija simbolizuje ženstvenost, čistoću i ljepotu. Ukoliko je posađena ispred kuće privući se pozitivnu energiju spokoja i zadovoljstva, a ukoliko se nalazi iza kuće pokazuje na povećavanje bogatstva.

Izvor: cvecarstvo.com

PROČITAJTE:

Čudesno drvo života koje prkosi pravilima – Godinama visi iznad tla i bori se za život!

GUAVA – Malo tropsko drvo

Maklura – Korisno drvo čiji plod liči na narandžu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI