Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZimska rezidba veoma bitna za rodnost plodova

Zimska rezidba veoma bitna za rodnost plodova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zimska rezidba veoma je bitna za buduću rodnost i kvalitet plodova u voćnjaku, a cilj svake rezidbe je osigurati krošnji što više svjetla i prozračnosti.

Za pravilno obavljanje rezidbe treba puno stručnog znanja iz morfologije, fiziologije i ponašanja voćaka prema rezu, zavisno o ostalim uslovima uzgoja. Za provođenje rezidbe potreban je kompletan stručnjak.

Rezidbom treba održavati ravnotežu između dijelova krošnje ograničavanjem bujnijih grana u korist onih manje bujnih. Rezidbom je nužno regulisati i alternativnu rodnost, što podrazumijeva pojavu izmjene rodnih i nerodnih godina uzrokovanu nedovoljnom prehranom voćaka u rodnim godinama.

Rezidbom je bitno regulisati vegetativni i generativni rast što znači da je potrebno obnavljati rodno drvo s rodnim pupovima i nerodno s vegetativnim pupovima.

Rezidbom se u velikoj mjeri može uticati na poboljšanje kvaliteta i trajnosti plodova, što znači da je zimska rezidba neophodan zahvat u voćarskoj proizvodnji i to kao osnovni regulator redone rodnosti i željenog kvaliteta proizvoda.

Kako se često iz neznanja ili zato što je voćnjak izuzetno velik, zimskoj rezidbi nerijetko pristupa već nešto ranije tj. tijekom rane jeseni, voćke mogu osjetiti svojevrsne posljedice.

Rezidba u jesen nije tako povoljna jer rane ne mogu potpuno zarasti, pa su podložne napadu uzročnika bolesti i štetnika, te uticaju niskih zimskih temperatura.

Treba znati kako se zimska rezidba izvodi samo kad temperature ne padaju ispod nule, da na orezanom mjestu ne bi omogućili prodor patogenih mikroorganizama. Ista ta mjesta odmah po rezidbi treba zaštititi, odnosno, premazati voćarskim voskom.

Na taj način se potpomaže brzom zacjeljivanju rana nakon čega je i orezana voćka manje podložna negativnom uticaju iz okoline poput mraza, štetočina i bolesti. Voćarski vosak se nanosi vrlo jednostavno i u tu svrhu mogu se koristiti četkice ili kistovi s tim da se veća rezna mjesta moraju premazati dva puta.

Pročitajte još neke članke o rezidbi:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI