Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOrezivanje maline - Različite vrste se orezuju na različit način!

Orezivanje maline – Različite vrste se orezuju na različit način!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orezivanje maline – Postojeće biološke razlike između crvene, crne i purpurne maline utiču i na različite tipove orezivanja ovih vrsta.

Orezivanje crvene maline

Izdanak crvene maline živi dvije godine. U prvoj godini dostiže svoju punu visinu, a u drugoj donosi plod i ugine. Korijen crvene maline je višegodišnji i na njemu se svake godine stvaraju novi izdanci. Novi izdanci mogu da postanu i iz pupoljaka na osnovi starih izdanaka.

Izdanak crvene maline treba ostaviti da se razvija u prvoj godini slobodno, bez ikakvih intervencija.

U martu druge godine, kada prođe opasnost od mrazeva, vrši se orezivanje. Uklanjaju se svi slabi izdanci, a po potrebi i neki jači, tako da u žbunu ostane 5-7 najsnažnijih dobro raspoređenih izdanaka. Izdanci koji su ostavljeni za rod smanjuju se na visinu 120-150 cm što zavisi od bujnosti sorte i vlažnosti sredine, izdanci se skraćuju toliko da bi mogli da ostanu uspravni pod teretom roda.

Neki proizvođači koji gaje malinu na naslonu od žice orezuju malinu malo ili nimalo. Na taj način vrlo rano dobijaju plodove za potrošnju u svježem stanju.

Oštro skraćivanje izanaka u proljeće ima nekoliko značajnih nedostataka: prinos se smanjuju, a krupnoća plodova ne povećava; novi izdanci mogu da zaklone rodne grančice, pa je berba otežana, i najzad plodovi dozrijevaju kasnije nego pri umjerenom orezivanju.

Kada se završi berba u drugoj polovini jula, dvogodišnji izdanci crvene maline se orežu do zemlje da bi se pružilo dovoljno prostora za porast novih izdanaka.

Mladi izdanci crvene maline ne smiju se skraćivati u toku prve vegetacije, jer bi to podstaklo porast velikog broja slabih izdanaka, koji su osjetljivi prema mrazevima.

Orezivanje crne i purpurne maline

Rezidba crne i purpurne maline razlikuje se od rezidbe crvene maline. Naime, neophodno je da se vrh mladog izdanka crne i purpurne maline skrati za desetak centimetara. Ta mjera se sprovodi kada izdanci crne maline dostignu visinu 45 do 60 cm, a uzdanci purpurne maline 75 do 90 cm. Ova ljetna, junska rezidba crne i purpurne maline podstiče razvoj bočnih grana, pa ceo žbun postaje zbijen i snaćan.

Ako se zakasni s ljetnom rezidbom, neće se dobiti snažni žbunovi.

Narednog proljeća, u martu ili pošetkom aprila, kada prođe opasnost od poznih mrazeva, odstranjuju se slabi izdanci, rodne grančice na snažnim izdancima se skraćuju. Snažnim izdancima smatraju se oni čiji je prečnik veći od 12 mm. Prilikom proljetne rezidbe treba sačuvati sve snažne izdanke crne i purpurne maline dok rodne grančice crne maline valja skratiti na 6-8 pupoljaka, a purpurne na 8-12 pupoljaka. Oštra rezidba podstiče sve ostavljene pupoljke da postanu rodni, kao i da se dobije što više plodova koji rano dozrijevaju. Poslije berbe dvogodišnji izdanci crne i purpurne maline orezuju se do zemlje i time se pruža neophodan prostor za porast novih izdanaka.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Sačuvajte rod malina – stručnjaci savjetuju šta da uradite do 1 aprila!

Jesen ili proljeće – Kada je bolje saditi malinu?

Izbor pogodnog mjesta i položaja za malinjak

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI