Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOrezivanje kruške - Kada i kako se obavlja?

Orezivanje kruške – Kada i kako se obavlja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kruška voli glinovito zemljište koje je duboko ne podnosi krečnjačko zemljište, a dobro podnosi rezidbu što omogućuje mongobrojne oblike

Rezidba kruške podstiče redovno stvaranje plodova.

PRILIKOM SADNJE

Ako ste kupili krušku s golim korijenjem onda njegove vrhove odsijecite za nekoliko centimetara. Između novembra i marta prekratite za 25 cm do 30 cm središnju granu vaše kruške, tj. dio koji se razvije iz centralne ose debla. Takođe orežite glavne ili skeletne grane. Ako je to potrebno, popravite ugao naginjanja skeletnih grana pomoću vrbovog pruća, koje je vrlo mekano i savitljivo i fiksirano na središnjoj osi: glavne grane treba da sa središnjom osom grade ugao od 45 º.

Prostorini oblici vole prirodan razvoj stabla. Dakle, nije potrebno da ih redovno orezujete da biste brali kruške svake godine. Ipak, doćiće do smjene godina koje su izuzetno rodne sa onima koje su manje rodne. Uzrok je konkurentski odnos između razvoja plodova i zametanja cvjetnih pupoljaka.

SVAKIH TRI DO PET GODINA

Počeviši od pete godine nakon sadnje, u novembru, orežite krušku tako da smanjite dužinu vrha za otprilike jednu četvrtinu, da biste održali stvaranje plodova blizu središta stabla. Plodovi će, dakle, biti  bolje formirani. Odstranite račvaste grane, one koje se ukrštaju, loše smještene (npr., prema unutrašnjosti stabla) i vodopije.

Poslije orezivanja

OREZUJTE S POTPUNOM SIGURNOŠĆU

Kada testerišete granu, ispod nje testerom napravite rez od nekoliko milimetara. Potom napravite rez na gornjem dijelu ravno prema donjem. Tako grana neće pući pod sopstvenom težinom. Kada ste to završili izravnajte rez pomoću voćarskog noža da bi bio što glatkiji.

Napomena: Kada prelazite s jednog stabla na drgo dezinfikujte svoj alat alkoholom

Izvor: www.agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI